Jan Oldenkamp overleden

Op 13 juni 2024 is Jan Oldenkamp overleden, 90 jaar oud. Hij is meer dan 40 jaar lid geweest van onze club en is een groot deel van die tijd actief geweest als jeugdleraar/-begeleider en als materiaalcommissaris.

De laatste jaren woonde hij in verpleeghuis Weidestein en na de Coronaperiode heeft hij nog wel een paar keer kunnen meespelen in de competitie. Zijn laatste partij was in januari vorig jaar, maar zijn laatste bezoek aan de club was nog geen maand voor zijn overlijden, bij het naar hem genoemde Grand Prixtoernooi.

Jan heeft eind jaren tachtig, begin negentig o.a. samen met voorzitter Jan Schoonbeek de legendarische jeugdtoernooien in De Tamboer georganiseerd met meestal meer dan 200 deelnemers. Daarna was hij jarenlang jeugdleider en gaf hij schaakles op scholen in de wijde omgeving van Hoogeveen. Begin deze eeuw heeft hij ook een groepje ouderen leren schaken in de wijk Krakeel. Zes leerlingen kregen het Pionnendiploma, de oudste was in de 80. Drie van hen zijn lid geworden van onze club en ook geruime tijd gebleven.

Hij was ook klokkenmaker en heeft naast allerlei (soms heel oude) klokken ook de schaakklokken van de club trouw gerepareerd, tenminste als er geen batterijtjes in moesten. Oudere leden van de club weten nog wel dat de klokken niet strak opgewonden moesten worden en dat de knopjes bovenop altijd zachtjes ingedrukt moesten worden. U vraagt...? Of Jan nachtmerries kreeg voor elke snelschaakavond? Nouuuu ...?!

Voor het Hoogeveen Schaaktoernooi is hij ook meer dan 20 jaar materiaalbeheerder geweest.

Jan_Oldenkamp
Jan Oldenkamp, clubavond 1999