Schaakclub Hoogeveen

Jeugdtoernooien

Seizoen 2023-2024

Deelname van de Hoogeveense jeugd aan individuele toernooien in de noordelijke provincies
Tekst en foto‘s: Jeroen Bottema, klik op fototjes voor groot bestand
De foto’s zijn gemaakt door Schaakclub Hoogeveen en zijn rechtenvrij te gebruiken.

Nena Bruins pakt mooie derde plaats op spannend toernooi op Schier

Hoogeveen/Schiermonninkoog - 14 oktober 2023

GP Schiermonnikoog

Nena Bruins met haar beker (vuurtoren!) voor de derde plaats in Groep I.
Foto Jeroen Bottema

Voor jeugdschakers is het jaarlijkse uitje naar Schiermonnikoog het hoogtepunt. Dit weekend werd daar het traditionele schaaktoernooi gehouden. Schaakclub Hoogeveen ging er met zeven kinderen naartoe. Alleen Nena Bruins behaalde dit keer een prijs. De rest zat er dicht tegenaan of had vooral veel plezier.

Met de boot naar een eiland varen voor een schaaktoernooi maakt het altijd spannend. Zeker wanneer de wind hard waait en het water hoog staat. Vanwege het hoge water vertrok de boot zelf later en was iedereen net op tijd voor het toernooi.

Nena Bruins liet zich opnieuw van haar beste kant zien. Ze verloor wel enkele partijen, maar herstelde zich telkens sterk. Samen met vier andere spelers eindigde ze op een gedeelde tweede plaats. Toen moest de organisatie gaan rekenen. Het kwam erop neer dat Nena een barragepartij voor de 2de/3de plaats moest spelen. Nena speelde deze sterk, kwam erg goed te staan, maar had helaas te weinig tijd om de goede stelling in winst om te zetten.

Van de andere Hoogeveense spelers deed Joas Dekker het ook uitstekend. Joas speelt vanwege school even wat minder schaak, maar op Schiermonnikoog werd hij knap gedeeld derde. Helaas kreeg hij geen beker omdat hij het onderling duel van de speler waarmee hij gelijk was geëindigd, had verloren.

Dieuwke Inia speelde ook een knap toernooi. Tot aan de laatste ronde deed ze nog mee om de prijzen. In die laatste ronde stond ze lange tijd gewonnen, maar het werd toch remise.

De andere spelers uit Hoogeveen begonnen het toernooi niet zo goed en maakte snel geen kansen meer op een prijs, maar stuk voor stuk herstelden ze zich goed en winsten toch nog meerdere partijen te winnen.

GP Schiermonnikoog

Joepie! we zijn op Schier!
Foto Jeroen Bottema

Nosbosite: Verslag en Uitslagen

Tweede plaatsen voor Hoogeveense jeugdschakers in Leek

Leek, 7 oktober 2023

GP Leek/Roden

Thomas Roeten (links) met zijn beker voor de tweede plaats in Groep D.
Foto Jeroen Bottema

Het schaakseizoen is nu echt begonnen. In Leek werd zaterdag de eerste jeugd-GP na de zomervakantie gespeeld. Schaakclub Hoogeveen ging met een relatieve kleine delegatie op pad, maar twee van de drie spelers wisten wel met een prijs thuis te komen.

Thomas Roeten begon in Groep D ongelukkig aan het toernooi. In de eerste twee ronden gaf hij zijn dame weg en was kansloos in de partij. Daarna begon hij een weergaloze inhaalrace. Met prachtig spel won hij vijf partijen op een rij. Hiermee werd hij nog mooi tweede.

Een twee plaats was er ook voor Nena Bruins in Groep E. Nena speelde het hele toernooi mee om een topplaats. Bij het ingaan van de laatste ronde stond ze zelf ongedeeld eerste. Die laatste partij ging echter net wat te snel. Nena verloor haar dame en snel daarna ging de partij ook verloren. Nena wist uiteindelijk wel tweede te worden in haar groep.

Hugo Roeten had in Groep G niet zijn dag. Hij werd vijfde in zijn groep. Hugo wist echter wel de winnaar van zijn groep te verslaan. Volgende week trekt de karavaan van jeugdtoernooien verder naar Schiermonnikoog. Daar doet een grote groep spelers uit Hoogeveen aan mee.

Nosbosite: Verslag en Uitslagen