Schaakclub Hoogeveen

Jeugdtoernooien

Seizoen 2023-2024

Deelname van de Hoogeveense jeugd aan individuele toernooien in de noordelijke provincies
Tekst en foto‘s: Jeroen Bottema, tenzij anders vermeld. Klik op fototjes voor groot bestand
De foto’s die zijn gemaakt door Schaakclub Hoogeveen zijn rechtenvrij te gebruiken.

Thuisspeler Noël Koene wint GP in Hoogeveen

GP Hoogeveen

Noël Koene (tweede van links) tijdens de prijsuitreiking van de A-groep.
Foto Jan van Os

Hoogeveen, 18 mei -- De tweede editie van de GP Jan Oldenkamp is gewonnen door Noël Koene. Noël is lid van Schaakclub Hoogeveen en wist zo een mooie overwinning voor de organiserende vereniging binnen te slepen.

Uiteindelijk wisten vier spelers van Schaakclub Hoogeveen een prijs in de wacht te slepen in wat een druk schaakweekend voor de jeugd was. Vrijdagavond won het eerste jeugdteam nog mooi met 2,5-1,5 van Winschoten in de Noordelijke Jeugdcompetitie.

Er zijn in het verleden vaker jeugdschaaktoernooien in Hoogeveen gehouden. Vanaf vorig jaar wordt de traditionele jeugd-GP vernoemd naar Jan Oldenkamp. Oldenkamp heeft een belangrijke rol gespeeld in het Hoogeveense schaakleven. Gelukkig stond zijn gezondheid het nog toe dat hij het toernooi kon openen.

Met 72 deelnemers was er een grote opkomst. Uiteindelijk eindigde geen enkele speler op nul punten. Dat is erg fijn. Ook was er voor elke deelnemers een vaantje.

In de hoofdgroep werd het een spannende strijd tussen Noël Koene van Schaakclub Hoogeveen en Hendrik Heikamp, uit Friesland, die dit seizoen de meeste GP-toernooien wint. In de derde ronde wist Noël het onderlinge duel te winnen en daarmee beslag te leggen op de hoofdprijs.

Er waren meer prijzen van Schaakclub Hoogeveen. In de D-groep legde Thomas Roeten met drie andere spelers beslag op een gedeelde tweede plaats. In de E-groep werd Jan-Wietse Klijn ongedeeld tweede en in de H-groep werd Yenz Nijman gedeeld derde.

Nosbosite: Verslag en Uitslagen

Groepswinst voor Jan Wietse

GP NK_Hoogkerk

Jan-Wietse Klijn mocht op het podium zijn eerste prijs in ontvangst nemen.
Foto Schaakclub Hoogeveen

Hoogkerk, 2 mei -- De Hoogeveense jeugdschakers deden het goed tijdens het Grand Prix-toernooi dat donderdag in Groningen werd gehouden in het nevenprogramma van het NK Schaken tot en met 18 jaar. Jan-Wietse Klijn presteerde het best. Hij won zijn groep met wonderlijk schaak. De andere Hoogeveners vielen net buiten de prijzen.

Jan-Wietse lijkt rechtstreeks op de eerste plaats in zijn groep af te gaan totdat hij halverwege het toernooi onverwachts verloor. Wat daarna volgde was puur karakterschaak van Jan-Wietse. Regelmatig kwam het achter te staan in zijn partijen, maar telkens kwam hij sterk terug. De ene keer was dat door mooi op mat te loeren en de keer daarop door slim een tegenaanval op te zetten. Het had allemaal succes.

Ook de broers Thomas en Hugo Roeten toonden karakter. Beiden begonnen ongelukkig aan het toernooi, maar zetten alles op alles voor een mooie eindsprint. Deze eindspring kwam er, maar was net niet voldoende voor een plek op het podium.

Jack Kappers en Kourosh Dadgar hadden een minder gelukkig toernooi. Jack heeft een paar weken geleden een erg goed toernooi gespeeld. Daardoor was hij deze keer hoger ingedeeld. Dat bleek nu nog net is te hoog gegrepen. Kourosh maakte iets mee dat elke schaker mee moet maken. Hij had gewoon geen goed toernooi.

Het volgende jeugdtoernooi wordt op zaterdag 18 mei in Hoogeveen gespeeld.

Nosbosite: Verslag en Uitslagen

Hugo Roeten neemt weer een beker mee

Damwoude, 30 maart -- Hugo Roeten wist op Paaszaterdag bij de GP in Damwoude derde te worden in zijn groep.

Nosbosite: Verslag en Uitslagen

Hugo Roeten zet goede vorm door

GP Emmer SG

Hugo Roeten
Foto Schaakclub Hoogeveen

Emmen, 16 maart -- Hugo Roeten liet tijdens de GP in Emmen andermaal zien in goede vorm te verkeren. Vooral de eerste helft van het toernooi speelde Hugo uitstekend. Uiteindelijk werd hij gedeeld tweede. Er deden vijf leden van Schaakclub Hoogeveen mee. Nathan Liu speelde voor het eerste keer een toernooi.

Nathan wilde graag een keer een toernooi spelen. Hij vond het nog weel spannend, maar wist met twee overwinningen zien het nodige talent te hebben. Die twee winstpartijen wist hij telkens heel mooi af te maken.

Hugo speelt de laatste weken erg goed. In twee weken heeft hij 75 ratingpunten gewonnen en dat is een heel knappe prestatie. Zaterdag speelde hij de eerste helft van het toernooi erg goed. Eén remise in de laatste twee partijen zou genoeg zijn geweest voor de toernooiwinst, maar het werd uiteindelijk een gedeelde twee plaats. (derdes, volgens de organisatie)

Tieme Hogerwerf en Jan-Wietse Klijn hadden pech bij hen partijen en vielen net buiten de prijzen. Pech hoort erbij, maar zonder die pech waren ze ook met een beker naar huis gekomen.

Besher Mousa was in een erg sterke groep ingedeeld en kwam niet in aanmerking voor een beker. Hij is zich aan het voorbereiden voor het NK t/m 10 jaar, dat over twee weken wordt gehouden.

Nosbosite: Verslag en Uitslagen

Mousa ‘magic’ op Paardensprong-toernooi

PaardensprongtoernooiBesher en Hasan Mousa.


Foto Schaakclub Hoogeveen

Hoogezand - Tijdens het grote Paardensprong jeugdschaak-toernooi waren het vader en zoon Hasan en Besher Mousa die met de prijzen aan de haal gingen. Hasan won het schaak(groot)ouder toernooi. Besher werd gedeeld derde in zijn leeftijdscategorie.

Het Paardensprongtoernooi is het grootste jeugdschaaktoernooi in Noord-Nederland. Als nevenevenement is er een schaakoudertoernooi. Vorig jaar won Hasan dit toernooi al. Deze keer was het hij oppermachtig. Hasan moest slechts een keer een remise toestaan. Dit was tegen Dirk Hoogerwerf. Hoogewerf is de opa van Tieme van Schaakclub Hoogeveen, die ook meedeed. Dirk werd uiteindelijk derde.

Voor de jeugdspelers behaalde alleen Besher een beker in zijn leeftijdscategorie, maar de rest van de club deed het ook erg goed. Kourosh Dadgar liep op een paar weerstandspunten een beker mis.

De broer Thomas en Hugo Roeten presteerden uitstekend. Beide scoorden twee punten meer dan waarop ze vooraf hadden kunnen rekenen. Tieme Hoogewerf en Jack Kappers scoorden drie punten. Dat is knap voor spelers die net met schaken zijn begonnen. Voor Jack was het zelfs zijn eerste toernooi.

Nosbosite: Verslag en Uitslagen

GP Assen: Besher Mousa pakt weer goud

GP_Assen

De Hoogeveense afvaardiging tijdens het GP-toernooi van Assen.
Foto Schaakclub Hoogeveen

Besher Mousa heeft zondag met overmacht zijn groep gewonnen tijdens de GP van Assen. Er was meer succes voor Schaakclub Hoogeveen. Pieter Inia werd knap tweede in zijn groep.

Besher heeft de laatste tijd wat minder eerste prijzen gepakt dan hij gewend was, maar daar was zondag niks van te merken. Tijdens de eerste drie partijen speelde Besher de sterren van de hemel en wist die partijen dan ook te winnen. Hij wist dat hij aan een remise genoeg had voor de toernooiwinst. Toen hij in de vierde ronde een gunstige positie bereikte bood hij remise aan. Wat ook aangenomen werd. Toernooiwinst was daarmee zeker.

Pieter Inia werd tweede in zijn groep. Dat mag ook een zeer goede prestatie genoemd worden. Pieter hoorde pas op zondagochtend dat hij mee mocht doen. Tot die tijd stond hij op de reservelijst omdat er zoveel inschrijvingen voor het toernooi was. Pieter won de ene na de andere partij. Hij had pech dat er iemand met een 0-rating in zijn groep zat, die heel goed kon schaken. Alleen dit duel ging verloren voor Pieter.

Nosbosite: Verslag en Uitslagen

Drie tweede plaatsen tijdens druk schaakweekend

GP_Henny Collignon

Prijswinnaars uit Hoogeveen in GP Leeuwarden

De Hoogeveense jeugdschakers hebben een druk en succesvol weekend gehad. Vrijdag wist het eerste jeugdteam met 3-1 te winnen van Ten Boer 2 en zich zo te vestigen in de subtop van de Noordelijke Jeugdcompetitie. Zaterdag gingen vijf jeugdschakers naar Leeuwarden. Drie worden tweede in hun groep.

Koroush Dadgar speelde zaterdag zijn eerste toernooi. Hij speelde de sterren van de hemel. Met groot gemak wist hij zijn eerste zes partijen te winnen. Remise in de laatste ronde zou genoeg zijn geweest voor een eerste plek. Het leek ook goed te gaan voor Koroush, maar twee foutjes zorgde ervoor dat hij toch nog verloor en genoegen moest nemen met een mooie tweede plek.

Ook Thomas Roeten speelde een sterk toernooi. Een spannende partij tegen de latere toernooiwinnaar ging nipt verloren, waardoor ook hij tweede werd. Tieme Hogerwerf heeft al een paar toernooien gespeeld. Hij kwam enkele malen dichtbij een prijs. Deze keer werd het opnieuw een spannend toernooi. Bij het ingaan van de laatste ronde had Tieme nog een kans op een beker, maar dan moest hij wel winnen. Tieme ging direct voor een mat en dat lukte hem ook. Nu was het afwachten op de andere partijen om te kijken op welke plaats hij zou eindigen. Hij werd uiteindelijk tweede.

Nosbosite: Verslag en Uitslagen

Remy Witkamp schittert op Tata Steel

Tata_4K

Remy.

De jeugdschakers van Schaakclub Hoogeveen waren dit weekend actief op drie verschillende fronten. Remy Witkamp schitterde met een mooie tweede plaats op het Tata Steel Schaaktoernooi. Besher Mousa miste in Groningen net rechtstreekse plaatsing voor het NK tot en met 12 jaar.

De 16-jarige Witkamp schaakt nog maar 1,5 jaar op de club en maakt het menig gerenommeerde tegenstander erg lastig. Dat gebeurde dit weekend ook in Wijk aan Zee tijdens de vierkampen op het toernooi aldaar. In de eerste tweede ronde overvleugelde Witkamp zijn tegenstanders met slim spel. Een remise in de laatste ronde zou genoeg zijn geweest voor een toernooioverwinning. Helaas zat dit er niet in.

In Groningen deden drie jeugdspelers van de club mee aan het kwalificatietoernooi voor het NK t/m 12 jaar. Hugo Roeten en Jan-Wietse Klijn deden mee om ervaring op te doen en scoorde naar behoren. Besher Mousa wilde zich rechtstreeks plaatsen voor het NK. Door wat pech moest hij in de laatste ronde winnen. Besher kwam goed te staan, maar in een poging om de winst binnen te halen, ging hij net te ver en verloor de partij. Besher hoopt nu op een wildcard voor het evenement.

Bij het GP-toernooi in Dokkum deed Tieme Hoogerwerf mee. Tieme wist het toernooi goed te starten en eindigde uiteindelijk op een vierde plaats.

Nosbosite: Verslag en Uitslagen

1e prijs voor Jan-Wietse Klijn bij GP Schaakfestival Gronigen

Groningen - 28 december 2023

GP Chessfestival
Jan-Wietze 1e prijs, Foto Jeroen Bottema

Jan Wietse Klijn heeft bij de Grand-Prix van het Schaakfestival Groningen zijn groep gewonnen. Er deden vijf kinderen van de club aan mee. Nena en Tieme vielen net buiten de prijzen, de rest had een leuke dag.

Verslag van de organiserende Schaakreporter

Nosbosite: Verslag en Uitslagen

Jeugdschakers winnen drie bekers

Bolsward - 9 december 2023

GP Bolsward

De prijswinnaars.
Foto Jeroen Bottema

GP Bolsward

Concentratie
Foto Jeroen Bottema

De jeugdspelers van Schaakclub Hoogeveen kwamen zaterdag met drie bekers thuis van het GP-toernooi in Bolsward. Dat was een prima prestatie voor de vijf talenten die meededen.

Dat schaken populair is, blijkt wel uit het feit dat binnen 16 uur 88 deelnemers, het maximale aantal, zich voor dit toernooi hadden ingeschreven. Hoogeveen deed dus met vijf spelers mee. Nena Bruins liet haar talent andermaal zien. Ze was de meest constante van de spelers. Zonder veel moeite behaalde ze een tweede plaats. Knap. Zeker omdat dat ze door afmeldingen op het laatste moment in een hogere groep werd geplaatst.

Hugo Roeten werd gedeeld eerste. Een remise in de laatste ronde zou genoeg zijn geweest voor de eerste plaats, maar dit lukte hem net niet. Op basis van onderlinge resultaten kreeg hij de beker voor de derde plaats. Jan-Wietse Klijn speelde ook een knap toernooi. Bij het ingaan van de laatste ronde maakte hij nog kans op een tweede plek. Jan-Wietse wist deze laatste partij ook niet te winnen en werd uiteindelijk gedeeld vierde.

Besher Mousa klom knap uit de schaakdip waar hij de laatse tijd inzit. Het toernooi begon matig voor hem. Na twee ronde had Besher nog maar een half puntje. Toen begon hij echter te scoren. Bij het ingaan van de laatste ronde maakte Besher nog kan op een beker als hij zijn laatste partij zou winnen. Dit deed hij ook met groot gemak. Dit is, samen met het feit dat hij gepromoveerd is naar de hoogste groep in de intere competitie van Schaakclub Hoogeveen, een mooie opsteker voor Besher.

De jongste van het stel Tieme Hoogerwerf speelde zijn eerste schaaktoernooi. Zeker in het begin liet hij zien over talent te beschikken. Hij kreeg kansen en zette een tegenstander mooi mat. Later in het toernooi werd het allemaal wat teveel voor hem en werd er verloren. Met meer toernooiervaring kan Tieme nog ver komen.

Nosbosite: Verslag en Uitslagen

Nena Bruins pakt mooie derde plaats op spannend toernooi op Schier

Hoogeveen/Schiermonninkoog - 14 oktober 2023

GP Schiermonnikoog

Nena Bruins met haar beker (vuurtoren!) voor de derde plaats in Groep I.
Foto Jeroen Bottema

Voor jeugdschakers is het jaarlijkse uitje naar Schiermonnikoog het hoogtepunt. Dit weekend werd daar het traditionele schaaktoernooi gehouden. Schaakclub Hoogeveen ging er met zeven kinderen naartoe. Alleen Nena Bruins behaalde dit keer een prijs. De rest zat er dicht tegenaan of had vooral veel plezier.

Met de boot naar een eiland varen voor een schaaktoernooi maakt het altijd spannend. Zeker wanneer de wind hard waait en het water hoog staat. Vanwege het hoge water vertrok de boot zelf later en was iedereen net op tijd voor het toernooi.

Nena Bruins liet zich opnieuw van haar beste kant zien. Ze verloor wel enkele partijen, maar herstelde zich telkens sterk. Samen met vier andere spelers eindigde ze op een gedeelde tweede plaats. Toen moest de organisatie gaan rekenen. Het kwam erop neer dat Nena een barragepartij voor de 2de/3de plaats moest spelen. Nena speelde deze sterk, kwam erg goed te staan, maar had helaas te weinig tijd om de goede stelling in winst om te zetten.

Van de andere Hoogeveense spelers deed Joas Dekker het ook uitstekend. Joas speelt vanwege school even wat minder schaak, maar op Schiermonnikoog werd hij knap gedeeld derde. Helaas kreeg hij geen beker omdat hij het onderling duel van de speler waarmee hij gelijk was geëindigd, had verloren.

Dieuwke Inia speelde ook een knap toernooi. Tot aan de laatste ronde deed ze nog mee om de prijzen. In die laatste ronde stond ze lange tijd gewonnen, maar het werd toch remise.

De andere spelers uit Hoogeveen begonnen het toernooi niet zo goed en maakte snel geen kansen meer op een prijs, maar stuk voor stuk herstelden ze zich goed en winsten toch nog meerdere partijen te winnen.

GP Schiermonnikoog

Joepie! we zijn op Schier!
Foto Jeroen Bottema

Nosbosite: Verslag en Uitslagen

Tweede plaatsen voor Hoogeveense jeugdschakers in Leek

Leek, 7 oktober 2023

GP Leek/Roden

Thomas Roeten (links) met zijn beker voor de tweede plaats in Groep D.
Foto Jeroen Bottema

Het schaakseizoen is nu echt begonnen. In Leek werd zaterdag de eerste jeugd-GP na de zomervakantie gespeeld. Schaakclub Hoogeveen ging met een relatieve kleine delegatie op pad, maar twee van de drie spelers wisten wel met een prijs thuis te komen.

Thomas Roeten begon in Groep D ongelukkig aan het toernooi. In de eerste twee ronden gaf hij zijn dame weg en was kansloos in de partij. Daarna begon hij een weergaloze inhaalrace. Met prachtig spel won hij vijf partijen op een rij. Hiermee werd hij nog mooi tweede.

Een twee plaats was er ook voor Nena Bruins in Groep E. Nena speelde het hele toernooi mee om een topplaats. Bij het ingaan van de laatste ronde stond ze zelf ongedeeld eerste. Die laatste partij ging echter net wat te snel. Nena verloor haar dame en snel daarna ging de partij ook verloren. Nena wist uiteindelijk wel tweede te worden in haar groep.

Hugo Roeten had in Groep G niet zijn dag. Hij werd vijfde in zijn groep. Hugo wist echter wel de winnaar van zijn groep te verslaan. Volgende week trekt de karavaan van jeugdtoernooien verder naar Schiermonnikoog. Daar doet een grote groep spelers uit Hoogeveen aan mee.

Nosbosite: Verslag en Uitslagen