Schaakclub Hoogeveen

Jeugdtoernooien

Seizoen 2022-2023

Deelname van de Hoogeveense jeugd aan individuele toernooien in de noordelijke provincies
Tekst en foto‘s: Jeroen Bottema

Thomas Roeten wint in Leiden

Leiden, 17 juni 2023

GP Op Eigen Wieken

Thomas en Hugo Roeten deden mee aan het Grand Prix-toernooi in hun geboortestad Leiden. Voor de derde achtereenvolgende keer waren de broers bij elkaar in een groep ingedeeld. Deze keer won Thomas. Thomas speelde een erg sterk toernooi. Hij moest slechts een remise toestaan en ging met de groepswinst naar huis. Hugo had een mindere dag. Toch wist hij twee partijen te winnen.

Uitslagen op de site van de Leidse Bond.

Veel Hoogeveense prijzen bij eigen jeugdschaaktoernooi.

Hoogeveen 3 juni 2023

GP Jan Oldenkamp

Schaakclub Hoogeveen hield zaterdag voor het eerst in 3,5 jaar weer een eigen jeugdtoernooi. In buurthuis Het Oor kwamen 62 kinderen uit Noord-Nederland samen voor de GP Jan Oldenkamp. Het toernooi was vernoemd naar de oud-jeugdleider van de club. Voor de leden van de club was er ook succes. Zes spelers gingen met een beker naar huis, waarvan drie hun groep wisten te winnen.

Het was fijn dat Jan Oldenkamp zelf bij het toernooi aanwezig kon zijn. Hij deed de eerste zet en reikte de bekers uit. De A-groep ging overtuigend naar Eli Alia Jorritsma (Staunton/Paardensprong). Zij werd daarmee ook de officiële winnaar van de GP Jan Oldenkamp.

In de B-groep was er meteen Hoogeveens succes. Gerben de Putter vocht een lang gevecht uit met Andrii Kozhukhov. Een Oekraïnse jongen die onlangs bij de schaakclub in Assen is binnengelopen. Uiteindelijk bleek Gerben de sterkste.

Het volgende Hoogeveens succes kwam in Groep D. Nena Bruins deed lang mee voor de eerste plaats, maar moest uiteindelijk genoegen nemen met brons. In Groep E werd Tim Bulthuis mooi tweede. Joas Dekker kon na een fotofinish net niet de beker voor de derde plaats in ontvangst nemen. In de F-groep werden de broers Thomas en Hugo Roeten tweede en derde.

De groep H en I werden gewonnen door de Hoogeveense spelers Pieter Inia en Jan-Wietse Klijn. Pieter speelde een cruciale partij in de laatste ronde. Bij remise was hij zeker van een beker. Hij ging echter voor winst. Dit werd uiteindelijk ook beloond met de eerste plaats. Jan-Wietse zit nog maar kort op de schaakclub, maar wist al zijn partijen te winnen.

Nosbosite: Verslag en Uitslagen

Hugo Roeten houdt huis

Velp, 21 mei 2023

De broers Roeten deden zondag mee aan een jeugdschaaktoernooi in Velp. Thomas werd vierde in groep C. Hugo haalde uit in groep D. Hij wist met een monsterscore van 9 punten uit 9 partijen overtuigend eerste te worden.

Uitslagen op de site van de Velpse SV

Dieuwke Inia laat zich zien

Damwoude - 8 april 2023

Hoogeveense jeugdleden waren actief op het GP-Toernooi in het Friese Damwoude. Het was daar vooral Dieuwke Inia die het erg goed deed. Dieuwke schaakt nog niet zo lang en vindt het lastig om partijen te beslissen met mat. Dit maal won ze maar liefst twee keer door haar tegenstander mat te zetten en miste ze maar net een podiumplaaats.

Nosbosite: Toernooiverslag en Uitslagen

Nena Bruins pakt prachtige tweede plaats

GP Emmen

Nena Bruins. Foto Schaakclub Hoogeveen

Emmen - 4 maart 2023

Schaakclub Hoogeveen deed dit weekend met acht kinderen mee aan het GP-toernooi in Emmen. De meeste jeugdige schakers hadden met iets meer geluk een beker kunnen winnen. Nena Bruins deed het erg goed. Ze had de laagste rating van haar groep, maar werd knap tweede.

Nena wist vooraf dat het een moeilijk toernooi kon gaan worden. Dat leek ook de waarheid te worden toen ze de eerste partij verloor. Maar ze herstelde zich goed door in de tweede ronde knap te winnen. Toen ze in de derde ronde haar grote concurrente wist te verslaan was ze helemaal in de winning mood. Dat leverde haar uiteindelijk een mooie tweede plek op.

De Hoogeveense schakers waren met een grote delegatie naar Emmen gegaan. Kian Rust speelde voor het eerst een toernooi. Zo’n eerste toernooi is altijd spannend en onwennig. Kian begon goed, maar toen had hij wat pech. Hij liet zien over veel talent te beschikken door de laatste twee partijen heel mooi te winnen.

Broer en zus Pieter en Dieuwke Inia hadden lekker vakantie gevierd en begonnen een beetje vermoeid aan hun partijen. Dieuwke wist een partij met een mooie mat te winnen. Dat is iets waar ze tijdens de schaaklessen moeite mee heeft. Pieter had in het begin erg veel pech, maar wist uiteindelijk een mooie partij te winnen.

Hugo Roeten heeft dit jaar al veel bekers binnengesleept. Daardoor was het deze keer in een sterkere groep ingedeeld. Hij won twee partijen, maar dat was niet genoeg voor nog een beker. De broer van Hugo, Thomas Roeten, heeft onlangs zijn eerste toernooi gespeeld. Deze keer begon hij slecht, maar door vier overwinningen viel hij bijna nog in de prijzen.

Joas Dekker en Lyvia de Jonge speelden misschien wat onopvallende toernooien. Ze speelden niet goed, maar zeker ook niet slecht. Besher Mousa speelde in groep met moeilijke tegenstander. Na een moeilijk begin met twee nederlagen, liet hij zien echt bij te jeugdtoppers te horen.

Nosbosite: Toernooiverslag en Uitslagen

Toernooiverslag ESG en foto’s

Vader en zoon Mousa pakken schaakprijzen.

Paardensprong

Hasan en Besher Mousa. Foto Schaakclub Hoogeveen

Haren, - 4 februari 2023

Deze week waren het Besher Mousa en zijn vader Hasan die de prijzen binnensleepten voor de jeugd van Schaakclub Hoogeveen. Dit keer speelde de jeugd bij het Paardensprongtoernooi in Haren. Zowel Besher als Hasan werden eerste. Hasan zelfs twee keer.

Het toernooi van De Paardensprong is het grootste jeugdschaaktoernooi in Noord-Nederland. In het bijprogramma is daar altijd een toernooi voor schaakouders. Hasan was daar heer en meester. Nadat hij het reguliere toernooi had gewonnen, won hij ook de finale tegen de beste schakende moeder. Dat leverde hem dus twee bekers op.

Besher maakte het succes voor de familie Mousa compleet. De laatste weken had Besher een aantal mindere resultaten, maar daar was deze keer geen sprake van. Er werd gespeeld in een grote groep van 125 spelers tot en met 18 jaar. Overall werd Besher gedeeld zesde. In zijn leeftijdscategorie won Besher met overmacht de grote beker voor de eerste plaats.

Oorspronkelijk zouden er veel jeugdspelers vanuit Hoogeveen meedoen, maar vanwege ziekte moesten er een aantal afhaken. Toch gingen er vier kinderen richting Haren. Alleen Besher behaalde een prijs, maar de anderen scoorden ook erg goed. Joas en Nena scoorden bijna twee punten meer dan waarop zij volgens hun rating op konden rekenen. Alhassan is een vriend van Nena. Hij zit niet op de club omdat hij in Hoogezand woont, maar hoort wel een beetje bij de club. Hoewel het pas zijn tweede toernooi was, liet Alhassan zien veel talent te hebben. Zo speelde hij dit weekend opeens tussen de beste spelers van het toernooi.

Broers Roeten pakken schaakprijzen.

GP Hennie Collignon

Hugo, Thomas en Besher. Foto Schaakclub Hoogeveen

Ljouwert, - 28 januari 2023

Hugo en Thomas Roeten hebben zaterdag tijdens het jeugdschaak GP-toernooi in Leeuwarden vier prijzen gepakt. Ze wonnen allebei een beker in hun groep en hadden prijs met het juist oplossen van het toernooiprobleem. Lyvia de Jonge en Besher Mousa hadden een leuke middag, maar behaalden geen prijs. Dat kon niet van de broers Roeten worden gezegd. Hugo is een fanatiek schaker en heeft al veel prijzen gewonnen. Thomas wilde het ook wel eens proberen. Dat pakte goed voor hem uit.

Thomas bleek vanaf het begin aardig heel aardig te kunnen schaken. Wanneer hij in moeilijkheden kwam, wist hij de partij vaak nog te redden door zijn tegenstander mooi mat te zetten. Vier overwinningen en een remise waren voldoende voor een tweede plek.

Hugo heeft de afgelopen maand al meerdere prijzen gewonnen. In Leeuwarden ging hij daar gewoon mee door. Toen hij in de voorlaatste ronde verloor leek een eindoverwinning even uit zicht, maar een ijzersterke laatste ronde zorgde toch weer voor een eerste plaats.

Bij de prijsuitreiking werd de vreugde voor de familie Roeten nog groter. Zowel Hugo als Thomas vielen bij de verloting in de prijzen omdat ze het toernooiprobleem juist hadden opgelost.

Nosbosite: Toernooiverslag en Uitslagen

Joas Dekker prijzenkanon voor Hoogeveense jeugdschakers

GP Bolsward

Joas Dekker. Foto Schaakclub Hoogeveen

Bolsward - 21 januari 2023

Na een weekje zonder prijzen was het zaterdag weer raak voor de jeugd van Schaakclub Hoogeveen. Er werden twee prijzen gehaald tijdens het Grand Prix-toernooi van Bolsward. Beiden prijzen kon Joas Dekker op zijn naam schrijven.

Joas had een paar minder goede toernooien gespeeld, maar deze keer deed hij het weer erg goed. Je ziet het vaak bij schaken dat talentvolle kinderen even een mindere periode hebben voordat ze een grote sprong voorwaarts maken. Joas speelde de sterren van de hemel. Wanneer hij in de laatste ronde niet een klein foutje had gemaakt had hij nog eerste kunnen worden. Nu kreeg hij de beker voor de derde plaats. Joas kreeg ook nog een cadeaubon omdat hij het toernooiprobleem juist had opgelost.

Voor Lyvia de Jonge was het ook een spannende dag. Ze speelde voor het eerst sinds november weer een toernooi. Toen werd ze derde op Schiermonnikoog. Vanwege dat succes was ze dit keer in een moeilijkere poule ingedeeld. Daarin liet Lyvia zien dat ze de afgelopen maanden veel vooruit was gegaan. Ze leek rechtstreek op een tweede plek af te gaan, maar na een foutje in de laatste ronde werd het een vierde plek. Toch een prestatie om trots op te zijn en een waar veel potentie inzit.

Zoals Joas eerder in een leerperiode zat, beleeft Besher Mousa er nu een. Hij had een ongelukkig toernooi. Telkens waren er kansen, maar werd het net niet. Bij het ingaan van de laatste ronde had hij alles verloren tegen sterke tegenstanders. Positief was wel dat hij het koppie niet liet hangen en in de laatste ronde een mooie partij wist te winnen.

Nosbosite: Toernooiverslag en Uitslagen

Bekerregen voor Hoogeveense jeugdschakers

GP Dokkum

Alhassan Moneer, Hugo Roeten, Nena Bruins, Dieuwke Inia, Pieter Inia, Jeroen Bottema (jeugdleider) en Besher Mousa. Foto Schaakclub Hoogeveen

Dokkum - 7 januari 2023

De jeugdafdeling van Schaakclub Hoogeveen is 2023 uitstekend begonnen. Tijdens het GP-toernooi van Dokkum werden 4 beker binnengehaald. De spelers zonder beker presteerden ook erg goed.

De ster van de dag was Nena Bruins. Zij wist al haar partijen te winnen. Nena zit sinds kort op schaken. Dat ze veel talent heeft is duidelijk. De tafelleider bij het toernooi merkte op dat die meid het erg goed deed. De enige die Nena het moeilijk kon maken was clubgenoot Hugo Roeten. Na een nederlaag in een spannend onderling duel moest Hugo genoegen nemen met een tweede plek, zijn tweede schaakbeker tijdens de vakantie.

Pieter Inia liet ook zien dat het schaken hem gemakkelijker afgaat. Hij wist in totaal 5 wedstrijden te winnen. Dat leverde hem een mooi derde plaats en zijn eerste schaakbeker op. De twee plek was voor Alhassan Moneer. Alhassan is officieel geen lid van de schaakclub, maar was met Nena meegekomen omdat hij schaken leuk vindt. Dat hij goed kan schaken bleek wel, want hij won de ene na de andere partij. In de laatste ronde had hij genoeg aan remise voor groepswinst. Toen werd de spanning iets te groot. Hij bereikte nog wel een gewonnen positie, maar een ongelukkig zet veranderde de uitkomst van de partij. Toch is een tweede plaats mooi om mee te begonnen.

Twee spelers vielen niet in de prijzen, maar kunnen toch terugzien op een mooi toernooi. De 7-jarige Dieuwke Inia heeft altijd moeite om haar tegenstanders mat te zetten, maar deze keer wist ze een partij te winnen met een mooi mat. Het grote Hoogeveense talent Besher Mousa mocht voor het eerste in de hoogste groep meespelen. Hij was wel al laatste geplaatst. Toch wist hij een aantal punten in de wacht te slepen.

Jeroen Bottema

Nosbosite: Toernooiverslag en Uitslagen

Hugo Roeten tweede op GP Schaakfestival

GP Groningen Schaakfestival

Groningen - 28 dec 2022

Hugo Roeten is op het randje van het nieuwe jaar tweede geworden tijdens het GP-toernooi op het Schaakfestival in Groningen. Hij wist in zijn groep 6 van de 7 partijen te winnen.

Hugo sloot daarmee een uitstekend jaar af. In maart was hij nog blij wanneer hij 2 partijen achter elkaar won. Nu waren dat er 5. Een van de hoogtepunten van het schaakjaar van Hugo was zijn kwalificatie voor het NK.

Voor een andere speler van Schaakclub Hoogeveen, Joas Dekker, was het een minder succesvol toernooi. Hij wist maar 1 partij te winnen. Joas meldde zich halverwege het jaar bij de schaakclub en bleek meteen een groot talent te zijn en heeft al een paar bekers weten te winnen.

De 8-jarige Besher Mousa deed mee aan het grote open schaaktoernooi dat 10 dagen duurde. Door zijn goede prestaties van het afgelopen jaar staat hij nu tweede van Nederland in zijn leeftijdscategorie. In Groningen was het doel voor Besher om ervaring op te doen. Volgens de plaatsingslijst had hij 1,5 punt moeten halen. Het werd er 1, maar bij meerdere partijen zat er meer in. Dat belooft veel voor de toekomst.

Jeroen Bottema


Nosbosite: Toernooiverslag en Uitslagen

Besher wint B-groep GP Sint Jabik

GP St Jabik

Gerben, Pieter, Besher, Nena en Dieuwke met hun trainer Jeroen Bottema. Foto Janneke Inia

St. Jacobiparochie - 17 dec 2022

Besher Mousa heeft weer weten te verrassen. Op het GP-toernooi van St. Jacobiparochie won hij de B-groep. Het was sowieso een succesvolle dag voor Schaakclub Hoogeveen. Ook Nena Bruins en Dieuwke Inia vielen in de prijzen.

Voor Besher was vooraf een spannend toernooi. Door zijn goede prestaties van de laatste tijd was hij deze keer een zwaardere groep ingedeeld. Besher liet zien uit het goede hout gesneden te zijn, want hij ging er voor de tweede keer dit jaar met groepswinst vandoor. Hiervoor had hij wel de hulp nodig van clubgenoot Gerben de Putter. Gerben speelde voor zijn doen een matig toernooi. In de laatste ronde moest Gerben tegen de koploper, die een half punt voorsprong had op Besher. Omdat Besher in de laatste ronde snel wist te winnen zou een overwinning van Gerben de toernooiwinst voor Besher betekenen. Juist op dit moment speelde Gerben zijn beste partij van de middag, die hij koelbloedig won.

In groep I deden de dames van het gezelschap mee. Bijzonder aan dit toernooi was dat er geen bekers werden uitgedeeld maar geldprijzen. Zowel Nena als Dieuwke gingen hiermee aan de haal. Dieuwke omdat ze het toernooiprobleem goed had opgelost en Nena omdat ze op een vierde plek was geëindigd. Dit was een bijzonder knappe prestatie omdat het haar eerste toernooi was en het door de grote drukte nooit stil was in de speelzaal.

De enige die niet helemaal tevreden was, was Pieter Inia. Pieter had het idee dat hij beter had kunnen scoren. Zeker twee overwinningen waren aan zijn neus voorbij gegaan, vond hij. Dit geeft aan dat Pieter de juist instelling heeft en over veel mogelijkheden beschikt, want volgens de plaatsingslijst had hij precies zoveel punten gescoord als hij had moeten doen.

Jeroen Bottema

Nosbosite: Toernooiverslag en Uitslagen

Prijzenregen voor Hoogeveen bij Grand-Prix op Schiermonnikoog.

Schiermonnikoog - 29 okt 2022

GP Schiermonnikoog

De Hoogeveense schaakjeugd deed het zaterdag uitstekend tijdens het Grand Prix-toernooi van Schiermonnikoog. Er werden drie bekers binnengehaald. De andere vier spelers kwam dicht in de buurt van een beker.

Het jeugdschaaktoernooi van Schiermonnikoog is een van de populairste van het seizoen omdat het een echt dagje uit is. Daarom deden er dit jaar ook zeven kinderen uit Hoogeveen aan mee. Dit dus met succes. In groep D streden twee Hoogeveners om de hoofdprijs. Nadat Gerben de Putter in de vijfde ronde het rechtstreekse duel met Besher Mousa had gewonnen, was hij favoriet om zijn groep te winnen. Een ronde later ging Gerben echter de boot in en was Besher weer de grote kanshebber op de toernooizege. Behalve die ene partij tegen Gerben speelde Besher een erg goed toernooi. In de laatste ronde liet hij zien ook heer en meester te zijn in het eindspel. Op die manier wist hij de eerste plek te bemachtigen.

In de J-groep was het Lyvia de Jonge die als een speer van start ging. Na vier partijen stond ze aan kop, maar toen begonnen de spanningen een rol te spelen. Twee nederlagen zorgde ervoor dat een ereplek ver weg leek. Maar dat was buiten de veerkracht van Lyvia gerekend. In de laatste ronde ging ze gedecideerd op de winst af. Een tweede plaats betekende haar eerste schaakbeker.

Bijzonder was ook de prestatie van de 7-jarige Dieuwke Inia. Een dag voor het toernooi was ze pas aangemeld bij de schaakbond als lid, zodat ze voor Hoogeveen kon deelnemen aan het toernooi. Het was spannend hoe ze het zou gaan doen. Was het niet te zwaar voor haar. Duidelijk niet. Van de zeven wedstrijden die ze speelde, wist ze er twee te winnen en twee remise te spelen. Daarmee liet ze zien een groot talent te zijn.

De andere drie Hoogeveners waren: Joas Dekker, Hugo Roeten en Pieter Inia. Deze drie waren ingedeeld in moeilijke groepen, maar ze lieten zien goed te kunnen schaken. Met drie punten wisten ze bijna in de prijzen te vallen.

Jeroen Bottema

Nosbosite: Toernooiverslag en Uitslagen

Grand-Prix Ten Boer: Joas Dekker valt meteen in de prijzen!

Ten Boer - 24 sept 2022

GP Ten Boer
   GP Ten Boer

Het schaakseizoen is nu echt begonnen. Zaterdag was weer het eerste Grand Prix-toernooi voor de jeugd in Ten Boer. De spelers van Schaakclub Hoogeveen deden het goed. Vooral Joas Dekker viel op met een derde plaats in zijn groep.

Joas kwam op het eind van vorig seizoen zomaar binnenlopen op de schaakclub. Hij bleek meteen over veel talent te beschikken. Daarom werd hij ook gevraagd voor een teamschaaktoernooi. Mede door zijn prestaties plaatste het team zich voor de halve finale van het NK. Zaterdag speelde Joas zijn eerste individuele toernooi. Door zijn goede prestaties eerder, werd hij in een sterke groep ingedeeld. Dat deerde Joas niet. Met enige regelmaat wist hij een tegenstander te verschalken en zo een derde plek in de wacht te slepen. Met wat meer toernooi-ervaring had er misschien zelfs meer ingezeten.

Hugo Roeten en Besher Mousa vielen deze keer niet in de prijzen, maar lieten wel zien in de zomer veel bijgeleerd te hebben. Zo wist Hugo een partij met een schitterend tactisch trucje te winnen. Besher wilde vroeger weleens te snel zetten, maar dat heeft hij overduidelijk afgeleerd. Hij verloor zaterdag zelf driemaal omdat zijn bedenktijd op was. Hij stond telkens wel gewonnen. Wanneer Besher ook nog leert met weinig bedenktijd toch sneller te zetten, gaat hij deze partijen ook nog winnen.

Jeroen Bottema

Nosbosite: Toernooiverslag en Uitslagen