Schaakclub Hoogeveen

Teamkampioenschappen

Teamwedstrijden van de schaakjeugd van SC Hoogeveen

Hoogeveense jeugdschakers vierde in NJC

Groningen, 2 juni 2023.

De Hoogeveense jeugdschakers zijn vierde geworden in de Noordelijk Jeugdcompetitie (NJC). Daarmee is het viertal wel het sterkste team uit Drenthe. Vrijdagavond werd de strijd om de derde plaats met 3-1 verloren van DAC/Van der Linden.

De Hoogeveners boden flink tegenstand. Het begin was zelfs erg goed. Luuk Zilverberg wist zijn partij snel te winnen. Luuk heeft dit seizoen al zijn wedstrijden in de NJC gewonnen.

Daarna waren alle ogen gericht op Frank Nijmeijer. Hij had in het begin van de partij een stuk verloren door een trucje, maar wist knap te verdedigen. Uiteindelijk bleek dit niet genoeg voor een remise.

Het hing dit af van Besher Mousa en Máté Hack wat het resultaat zou worden. Beide jongens hadden een gelijkwaardige stelling op het bord, maar het ging kort na elkaar mis. Eerst zag Máté iets over het hoofd waardoor hij een stuk verloor en daarna was het Besher die in tijdnoot een foutje maakte.

Met een vierde plaats kunnen de Hoogeveense schakers zeker tevreden zijn.

NJC R5

Het Hoogeveense team in actie.
Foto Schaakclub Hoogeveen

NJC halve finale

Groningen, 14 april 2023.

De Hoogeveense schaakjeugd gaat in juni proberen derde te worden in de Noordelijke Jeugdcompetitie (NJC). De halve finalewedstrijd tegen Philidor uit Leeuwarden werd nipt verloren.

Op papier waren de spelers uit Leeuwarden favoriet. Bij een uitslag van 3-1 lijkt het niet echt spannend te zijn geweest, maar dat was het zeker wel. Lange tijd leek er minstens een gelijkspel in de lucht te hangen. Zeker nadat Luuk Zilverberg de eerste partij op een slimme manier had gewonnen. Gerben de Putter en Besher Mousa hadden toen mooie posities op het bord. Máté Hack was in een trucje van zijn tegenstander getrapt en moest in de achtervolging.

Besher had het op papier erg zwaar. Zijn tegenstander was ouder en was volgens de ranking veel beter. Toch kwam Besher heel goed te staan. Aan het eind van een lange technische fase maakte hij echter en klein foutje, waardoor zijn tegenstander ineens beter kwam te staan en de partij wist te winnen. Gerben kwam daarna op een ongelukkige manier in het eindspel terecht en kon het niet redden.

Zo was het als vaker dit seizoen wachten op een wonder van Máté. Hij had zijn achterstand kleiner weten te maken, maar dat bleek niet genoeg om er nog een puntje uit te slepen. Zo was de nederlaag een feit.

NJC R4

Jeugdteam Hoogeveen.
Foto Jeroen Bottema

HFPhilidor 1847 1389 -Hoogeveen 1027 3-1
1.Roorda, C. (Cas)1769-Mousa, B. (Besher)13531-0
2.Wit de, E. (Evan)1563-Hack, M. (Máté)11611-0
3.Roersma, D. (Dylan)1254-Putter de, G. (Gerben)9551-0
4.Kempenaar, L. (Lutzen)971-Zilverberg, L. (Luuk)6400-1

Nosbo-site: Verslagen&uitslagen competitie

NJC ronde 3

Hoogeveen, 24 maart 2023.

De jeugdleden van Schaakclub Hoogeveen hebben zich vrijdag geplaatst voor de halve finale van de Noordelijke jeugdcompetitie. Het team won met 3-1 van Ten Boer 2. In de halve finale moet het volgende maand aantreden tegen Philidor uit Leeuwarden.

Het was een zwaarbevochte zege voor de Hoogeveense jeugd. Nena Bruins was als eerst klaar. Ze verloor ternauwernood. Nena was ’s middags nog opgeroepen als vervanger en speelde haar eerste partij waarbij ze moest noteren. Nena kwam goed uit de opening, maar was toch afgeleid door het opschrijven van de zetten, waardoor ze na een klein foutje verloor.

Direct daarna wist Luuk Zilverberg zijn partij eenvoudig te winnen. Het hing vervolgens van Máté Hack en Gerben de Putter af. MatMáté speelde een erg spannende partij. Het ging lang gelijk op, totdat hij bijna mat stond. Er was geen verdediging meer mogelijk tegen dit mat, dus begon Máté zijn tegenstander maar schaak te geven. Voordat iedereen het doorhad kon Máté zijn tegenstander mat zetten en was de partij toch gewonnen.

Ondertussen had Gerben een mooie voorsprong opgebouwd. Hij wist daarna op een mooie manier te winnen en de halve finale plaats voor Hoogeveen veilig te stellen.

NJC R3

Jeugdteam Hoogeveen.
Foto Jeroen Bottema

R3Hoogeveen 822 -Ten Boer 2 748 3-1
1.Hack, M. (Máté)1156-Steenstra, J. (Jan)10081 - 0
2.Putter de, G. (Gerben)937-List, O. (Olaf)7591 - 0
3.Zilverberg, L. (Luuk)625-Wieringa, I. (Ivar)6881 - 0
4.Bruins, N. (Nena)571-Medendorp, D. (Daniël)5370 - 1

Het was sowieso een mooie week voor de Hoogeveense jeugdschaker. Het 8-jarige talent Besher Mousa speelt dit seizoen ook bij de volwassen. Twee weken geleden promoveerde hij naar de A-groep en daar speelde hij dinsdag al remise tegen 13-voudig clubkampioen Christiaan Mol.

Later in de week kreeg Nena Bruins een wildcard voor het NK tot en met 12 jaar dat in mei in Rijswijk wordt gespeeld.

NJC ronde 2

24 februari 2023.

Jeroen zal het wel druk gehad hebben, geen verslag, wel een uitslag

R2Ten Boer 1 958 Hoogeveen 1186 2-2
1Sauchelli, D. (Daniël)1088Koene, N. (Noël)16230 - 1
2Oostinga, E. (Elisa)995Hack, M. (Máté)11561 - 0
3Hummel, E. (Eline)991Mousa, B. (Besher)13400 - 1
4List, O. (Olaf)759Zilverberg, L. (Luuk)6251 - 0

NJC ronde 1

Hoogeveen, 27 januari 2023.

Het was een druk weekend voor de jeugdschakers. Vrijdag was de eerste ronde van de Noordelijke Jeugd Clubcompetitie.
Hoogeveen trad aan tegen Winschoten. Luuk Zilverberg en Máté Hack wisten tot twee keer toe Hoogeveen op voorsprong te zetten, maar Winschoten kwam beide keren sterk terug, zodat het 2-2 eindigde.

R1Hoogeveen 1087 -DAC/van der Linde 1164 2-2
1.Mousa, B. (Besher)1340-Jovanovic, L. (Luka)15950 - 1
2.Nijmeijer, F.D. (Frank)1225-Blokzijl, R. (Ruben)15160 - 1
3.Hack, M. (Máté)1156-Dijks, S. (Sirion)9331 - 0
4.Zilverberg, L. (Luuk)625-Beekman, B.J.H. (Bastiaan)6121 - 0

Zaterdag ging een delegatie uit Hoogeveen naar de Grand Prix van Leeuwarden

Jeugdschakers laten veerkracht zien

Hoogeveen, 1 oktober 2022.

Het jeugdteam van Schaakclub Hoogeveen deed afgelopen weekend mee aan de halve finales van het Nederlands Kampioenschap D. Een gedeelde elfde plek was een meer dan prima prestatie. Vooraf was duidelijk dat dit een zware middag zou gaan worden. Het team kwam uit met twee spelers die normaal in een leeftijdscategorie lager spelen en een invaller.

De eerste wedstrijd was meteen een zware tegen een van de favorieten uit Amstelveen. De nederlaag was dan ook geen verassing. De ronde daarna had het team pech om vrij te zijn. Dat betekende in de derde ronde opnieuw een sterke tegenstander. Nijmegen was dan ook duidelijk de betere. In de vierde ronde had het team met Almelo de eerste tegenstander tegen wie men kansen had. Even leek het goed te gaan. Lyvia de Jonge kreeg in het begin een zeer goede stelling op het bord, maar uiteindelijk was dat niet voldoende om een nieuwe nederlaag te voorkomen.

In de laatste ronde was een schaakvereniging uit Arnhem de tegenstander. Er stond veel op het spel: een plek in de middenmoot of een plek in het achterveld. Het werd de middenmoot. Het team liet zien uit veerkracht te beschikken. Eerst zette Hugo Roeten zijn tegenstander op een knappe manier mat, daarna wist Joas Dekker zijn tegenstander te verschalken en tenslotte was het Besher Mousa die een eindspel naar winst voerde.

De Hoogeveense schakers hebben laten zien over genoeg talent te beschikken. Dat betekent dat men over een paar jaar, met meer ervaring, mee kan spelen om de topplaatsen.

Hoogeveen NK D

Op de foto van links naar rechts: Besher Mousa, teamcaptain Jeroen Bottena, Hugo Roeten, Joas Dekker en Lyvia de Jonge. Foto Martijn Hardeman/ NOSBO

xxx