Schaakclub Hoogeveen

Kampioenschap Basisscholen

De Heidevlinder in de achterhoede op Noordelijk kampioenschap schaken

Hoogkerk, 15 april 2023

Zaterdag werd het Noordelijke kampioenschap schaken voor Basisscholen gehouden. De Heidevlinder uit Zuidwolde had zich daarvoor geplaatst. In de strijd met enkele Groningse scholen, waar schaakles een vast onderdeel van het lesprogramma is, kwam het team tekort om zich te plaatsen voor de landelijke finale.

Nosbo-site: Verslagen, uitslagen, standen

De Heidevlinder tweede op Drents kampioenschap schaken

Emmen, 25 maart 2023

De Heidevlinder is tweede geworden tijdens het Drents kampioenschap schaken voor basisscholen. De school uit Zuidwolde heeft zich daarmee geplaatst voor de Noordelijke finale van volgende maand. Eben-Haezer uit Hollandscheveld eindigde op een knappe vijfde plaats.

Beide scholen hadden zich in januari voor het Drents kampioenschap geplaatst tijdens het Hoogeveens kampioenschap. De Heidevlinder had een moeilijke eerste ronde. Het verloor van De Kloostertuin uit Assen, die vooraf favoriet waren en ook ongeslagen kampioen werden. Eben-Haezer begon als een speer en won de eerste ronde met 3-1. Daarmee stond het even eerste in de stand.

In de tweede ronde stond de herhaling van het Hoogeveens kampioenschap op het programma. Ook deze keer wonnen de school uit Zuidwolde. Het team liet daarna zien uit goede spelers te bestaan. Het won de resterende vijf partijen. Dat was genoeg voor de tweede plaats.

Met Eben-Haezer ging het even wat minder. Het team wist nog wel twee wedstrijden te winnen en eindigde op een keurige vijfde plaats. Dat is een uitstekende prestatie omdat er drie kinderen uit het team in groep 6 zitten, terwijl de andere scholen vaak alleen met kinderen uit groep 8 meededen.

BSK Drenthe

De Heidevlinder met hun beker voor de tweede plaats.
Foto Jeroen Bottema

De Heidevlinder wint spannend schoolschaaktoernooi Hoogeveen

Hoogeveen, 25 januari 2023

Basisschool De Heidevlinder is winnaar geworden van het Basisscholen kampioenschap schaken van Hoogeveen en De Wolden. Het was een toernooi waar de krachtsverschillen klein waren en de laatste partij pas de beslissing gaf over de toernooiwinst.

Deze keer was RSG Wolfbos de gastheer van het toernooi. De kinderen en de organisatie werden verwelkomt in alle gastvrijheid en getrakteerd op ranja en iets lekkers. Schooldirecteur Dries Koster noemde in zijn openingswoordje de positieve invloed die schaken op schoolprestaties heeft.

Daarna werden de eerste zetten gespeeld. Het was een lange en spannende eerste ronde, waarin menig duel gelijk eindigde. In de daaropvolgende ronden bleek het ene team toch net iets sterker te zijn dan de andere. Bij het ingaan de laatste ronde waren De Heidevlinder en Eben Haezer uit Hollandscheveld nog de kanshebbers op de eerste plaats en 10-14 uit Hoogeveen en ‘t Oelebröd uit Ruinen waren de kanshebbers voor de bronzen beker. Toevallig moesten deze scholen tegen elkaar. Echte finales dus in de laatste ronde.

Eben Haezer had een kleine voorsprong bij het ingaan van die ronde. Het werd een lange strijd tegen De Heidevlinder. Maar of het pech voor de leerlingen uit Hollandscheveld was of dat de kinderen van De Heidevlinder hun krachten tot de laatste ronde hadden gespaard zal nooit duidelijk worden, maar alle duels vielen in het voordeel uit van de leerlingen uit De Heidevlinder. Deze school ging dus met de eerste prijs aan de haal.

BSK Hoogeveen

team Heidevlinder, foto Schaakclub Hoogeveen

De wedstrijd om de derde plaats was ook spannend, maar omdat de leerlingen van 10-14 snel twee partijen wisten te winnen, waren zij verzekerd van een gelijkspel tegen ‘t Oelebröd en daarmee ook van de derde plek.

De Heidevlinder en Eben-Haezer hebben zich geplaatst voor de Drentse finale van het basisscholenkampioenschap schaken, die over twee maanden wordt gespeeld.

Jeroen Bottema