Schaakclub Hoogeveen

Kampioenschappen jeugd 2022-2023

Verslagen van de schaakjeugd van Hoogeveen op regionale en nationale kampioenschappen, individueel of als team

Jeugdschakers sluiten recordseizoen af

NrdNedOpenJeugdkamp
De succesvolle jeugdspelers van Schaakclub Hoogeveen met hun coach Jeroen Bottema. Pepijn Brink ontbreekt op de foto.
Foto Schaakclub Hoogeveen

Hoogkerk, 8 juli

De jeugdschakers van Schaakclub Hoogeveen hebben afgelopen weekend het seizoen succesvol afgesloten. Tijdens het Open Noord Nederlands Jeugdkampioenschap (NNJK) werd de 25ste beker van het seizoen binnengehaald. Besher Mousa werd tweede in zijn leeftijdscategorie.

Voor dit laatste toernooi waren acht spelers uit Hoogeveen naar Groningen afgereisd. Alle spelers presenteerde naar behoren. Drie spelers sprongen er bovenuit. Natuurlijk behoorde Besher daar ook bij, die met zijn tweede plek, zijn zoveelste beker van het seizoen won.

Tijdens het NNJK werd in een grote groep gespeeld en niet in kleine groepen waar iedereen tegenstanders van zijn eigen niveau krijgt. Besher was de beste Hoogevener in de eindrangschikking. Hij werd echter op de voet gevolgd door twee nieuwelingen.

Thomas Roeten zit nog maar een half jaar op schaken en deed volop mee op de prijzen in zijn leeftijdscategorie. Hij deed dit met een score van bijna het dubbele van waarop hij volgens zijn rating kon rekenen. Met 4 punten scoorde Thomas er evenveel als Besher, maar de tiebreakscore viel net in het voordeel van Besher uit.

Een andere nieuweling was Pepijn Brink. Pepijn zit nog geen maand op schaken, maar eindigde in de groep van meer dan honderd deelnemers mooi in de middenmoot. Tijdens de eerste twee partijen moest Pepijn nog wennen aan het spelen van een toernooi. Hij kreeg wel kansen, maar zijn tegenstanders waren nog iets gewiekster. Daarna wist Pepijn beter hoe hij toernooipartijen moest aanpakken. Van de volgende vier partijen wist hij er drie te winnen.

Voor de jeugdschakers zit het seizoen er nu ook op. Het nieuwe seizoen begint op dinsdag 5 september. Schaakclub Hoogeveen speelt in het gebouw van Salawaku aan de Zuidwoldigerweg 7. De jeugd begint daar om 18.30 uur.

Nosbo-site: Fotos, verslagen ...

Marathonman Besher Mousa wordt 5de op NK Schaken

Pupillendag Spijkenisse

Spijkenisse, 17 juni

Besher Mousa is gedeeld vijfde geworden op het NK Schaken tot en met 9 jaar. Besher toonde veel karakter en speelde goede en lange partijen. Tot aan de laatste ronden streed hij volop mee om de titel.

Met 120 deelnemers is de Nationale Pupillendag een van de grootste jeugdschaaktoernooien van Nederland. Besher was vooraf als vijfde geplaatst en dat maakte hij waar. Hij streed als een leeuw in zijn partijen. Bij drie van de zeven partijen was hij als laatste klaar van alle deelnemers. Deze marathonpartijen betekende dat hij dan zonder pauze meteen weer moest spelen. Lang leek dat goed te gaan. Bij het ingaan van de laatste maakte hij zelfs nog kans op de titel.

Bij de indeling van de laatste ronde had Besher een beetje pech. Hij moest tegen de hoogst geplaatste speler, die eerder in het toernooi onverwachts een keer had verloren. Besher had net een bijzonder lange partij gespeeld. Het gebrek aan een pauze brak hem op tegen deze tegenstander. In de opening werd hij verrast en verloor een pion. De partij ging daarna snel verloren. Toch is de vijfde plek een mooie prestatie om op terug te kijken.

Nosbo-site: Ver- en Uitslagen.

Nena Bruins speelt prachtig NK

Rijswijk NK D

Nena Bruins. Foto Harry Gielen

Het hemelvaartweekend stond bij de schakers in het teken van het NK tot en met 12 jaar in Rijswijk. Van Schaakclub Hoogeveen deed Nena Bruins uit Assen mee. Onder het toeziend oog van coach Jeroen Bottema deed ze het uitstekend. Nena wist uiteindelijk vier partijen te winnen. Maar het mooie is dat ze met een beetje meer ervaring meer partijen had kunnen winnen.

Nena had de pech dat ze in Rijswijk tegen haar vriendin uit Groningen mocht beginnen. Een vriendin die ook nog bij de favorieten behoorden (uiteindelijk werd ze tweede). Nena doet nog maar een half jaar aan schaken en liet nu ook weer zien dat ze een snelle leerling is. De eerste dag wist Nena een partij te winnen en de tweede dag zelf twee. Tussen de partijen door moesten de meiden soms lang wachten, maar dat mocht de pret niet drukken. Het was mooi weer en de meiden hadden onderling de grootste lol.

Na een mooie overwinning in de eerste partij van dag 3 leek Nena even in de prijzen te kunnen vallen, maar het zat net tegen. Maar 4 punten uit 9 partijen is een mooie prestatie. Nena speelde voor het eerste zo"n belangrijk toernooi. De ervaring die ze nu heeft opgedaan, kan ze de volgende keer gebruiken om wel in de prijzen te vallen.

Nosbo-site: Ver- en Uitslagen.

Besher ook kampioen t/m 9 jaar

Hoogkerk PJK F

Noordelijke Jeugdkampioenschappen F, Hoogkerk, 13 mei 2023

Besher Mousa is zaterdag Noordelijk schaakkampioen tot en met 9 jaar geworden. Na twee remises eerder in het toernooi, kwam alles aan op een spannende laatste ronde. Daarin wist hij zijn zenuwen goed onder controle te houden en speelde zijn beste partij van de middag.

Besher heeft zich nu geplaatst voor het NK in zijn leeftijdscategorie. Daar gaat hij meedoen om de hoofdprijzen. Hij staat namelijk derde op de nationale ranglijst. Bij het kampioenschap van Groningen en Drenthe was Besher zaterdag als eerste geplaatst. Na een remise tegen de als tweede geplaatste schaker en een nog andere speler, hing alles van de laatste ronde af. Hij kon nog kampioen worden en nog met lege handen achterblijven. Vrij snel in die laatste ronde verloren zijn naaste concurrenten. Besher had nu alles in eigen hand, maar stond wel een pion achter. Bewust van de situatie liet Besher nu zijn beste spel zien en wist de partij en de toernooiwinst naar zich toe te trekken.

Dieuwke Inia deed bij de meisjes tot en met 8 jaar een gooi naar een plaats op het NK. Ze verloor in de eerste twee ronden nipt van het naaste concurrenten. Hierdoor raakte een NK-ticket al snel uit zicht, maar ze werd nog wel derde tijdens dit toernooi.

Nosbo-site: Uitslagen.

Besher Mousa laat progressie zien op NK

Tilburg NK E

Besher met zijn medaille van het NK. Foto Jeroen Bottema

Tilburg 9 april 2023

Besher Mousa heeft het uitstekend gedaan op het Nederlands Kampioenschap Schaken tot en met 10 jaar in Tilburg. Hij verdubbelde zijn score ten opzichte van een jaar geleden en deed zelfs lange tijd mee voor de ereplaatsen. Een minder goede tweede dag zorgde ervoor dat hij net geen beker in ontvangst mocht nemen. Volgend jaar mag Besher nog een keer aan dit toernooi meedoen. Wanneer hij komend jaar net zoveel progressie boek als het afgelopen jaar, doet hij dan zeker mee in de strijd om de hoofdprijzen.

Een jaar geleden speelde Besher in Tilburg zijn eerste grote toernooi. Daar wist hij toen twee partijen te winnen. Deze keer had hij na twee ronden al twee partijen gewonnen. Een het eind van de eerste dag stond hij gedeeld vijfde en was alles nog mogelijk. De tweede dag moest Besher beginnen tegen een van de toernooifavorieten. Hij verloor de partij. Daarna zat het even tegen, maar door een overwinning in de laatste ronde wist hij het toernooi mooi af te sluiten.

De andere jeugd waren actief op het GP-Toernooi in het Friese Damwoude. ...

Nosbo-site: Verslagen, links naar toernooisite ...

Besher Mousa plaatst zich voor NK Schaken

Hoogkerk PJK E

Besher met zijn beker en NK-ticket. Foto Schaakclub Hoogeveen

Noordelijke Jeugdkampioenschappen E, Groningen 12 februari 2023

Besher Mousa (8) heeft zich zondag geplaatst voor het Nederlands Kampioenschap Schaken tot en met 10 jaar. Besher werd derde op het Noordelijk kampioenschap in die leeftijdsklasse. Daarna moest hij nog een barrage spelen voor een NK-plek en die won hij glansrijk.

Besher liet zien dat dat hij de mindere fase van begin januari volledig te boven is. In Groningen ging hij als een raket van start. In de vierde ronde verloor hij pas na een erg spannende partij van de favoriet van het toernooi. Uiteindelijk werd hij met één andere speler gedeeld derde. De onderlinge partij had Besher gewonnen en ook had Besher sterkere tegenstanders. Bij elk normaal toernooi zou dit genoeg zijn geweest voor een derde plaats. Omdat er nu plaatsing voor het NK op het spel stond, moest er een beslissingswedstrijd gespeeld worden. Besher toonde zich hierin duidelijk de betere. De eerste partij won hij overtuigend en de tweede partij werd remise. Het NK tot en met 10 jaar is met Pasen in Tilburg.

Van Schaakclub Hoogeveen deed verder ook Hugo Roeten mee. Hugo liet opnieuw zien de laatste tijd veel geleerd te hebben. In de eerste ronde versloeg hij de als vierde geplaatste speler. Uiteindelijk kwam Hugo slechts een punt te kort op zich te plaatsen voor de barrage.

Nosbo-site: Uitslagen, links naar veel foto’s en video van de spectaculaire barrage

Pech voor Hoogeveense jeugdschakers

Hoogkerk PJK D

Nena en Besher in actie tijdens de laatste ronde.

Noordelijke Jeugdkampioenschappen D, Groningen - 14 jan 2023

Het zat de Hoogeveense jeugdschakers bij het Persoonlijk Jeugdkampioenschap D (t/m 12 jaar) van de Noordelijke Schaakbond deze keer een beetje tegen. Besher Mousa en Nena Bruins wisten zich niet te plaatsen voor het NK tot en met 12 jaar. Al scheelde het niet veel.


De 8-jarige Besher begon goed aan het toernooi, maar na twee winstpartijen in de eerste twee ronden begon het wat te haperen. Toen hij in de vijfde ronde een gunstig positie in het eindspel remise zag worden, was de energie om de strijd vol aan te gaan weg. Toch eindigde Besher slechts een punt achter de plek die recht gaf op een NK-plaats. Mogelijk komt Besher in aanmerking voor een vaan de acht wildcards voor het evenement.

De andere kandidaat van Schaakclub Hoogeveen was Nina Bruins. Nena is een groot talent maar doet nog maar drie maanden serieus aan schaken. Tijdens het toernooi ging ze van ronde tot ronde beter spelen. Bij het ingaan van de laatste ronde stond ze derde bij de meisje, een plek die recht gaf op plaatsing voor het NK. Ze had de pech dat ze in de laatste ronde tegen Besher moest. Besher was door zijn teleurstellend toernooi niet in de stemming om cadeautjes uit te delen en deed zijn sportieve plicht. Hierdoor kwam Nena uiteindelijk een halve punt tekort om zich te plaatsen voor het NK.

Nosbo-site: Uitslagen en foto’s