Schaakclub Hoogeveen

Interne competitie

Algemeen

De interne competitie is sinds sept. 2016 weer verdeeld in 3 perioden. We spelen nu 11 ronden in 2 ongeveer gelijke groepen volgens systeem Boon. Aan het eind van een periode degraderen de onderste 3 en promoveren de hoogste 3 van de tweede groep.
Nieuwe leden beginnen in de laagste groep, tenzij duidelijk is door eerdere prestaties bij andere clubs of tijdens de eerste kennismaking dat plaatsing in een hogere groep gerechtvaardigd is.

Puntentelling

Partijresultaten Niet gespeeld
winst 5 afgemeld * 2
remise 3 regl. Winst 5
verlies 1 regl. Verlies 0
extern winst 3,5 afwezig z.k. 0
extern remise 3,5 oneven 4
extern verlies 3,5 *: max 3x  

Hoofdzaak...

De interne competitie is het hoofdbestanddeel van het schaakprogramma van de club. Al is de externe competitie het belangrijkst voor de club, veel leden zijn toch meer geïnteresseerd in hun prestaties ten opzichte van andere leden. De plaats op de ratinglijst zegt wel iets, maar er gaat toch niets boven het onderlinge duel.

De competitieopzet en de puntentelling waren in de periode 2000-2013 de felst besproken onderwerpen op de jaarvergadering, veel meer nog dan de financiën, op zich een goed teken.
Constante factor is daarbij wel de handhaving van een onderverdeling van de spelers in groepen en van het seizoen in perioden. Daarmee gaat de competitie niet alleen om de uiteindelijke kampioen (waarvoor toch meestal maar een paar kandidaten zijn), maar is er ook meermalen per jaar strijd om promotie en degradatie, geen overbodige luxe met een deelnemeraantal dat al 25 jaar vaak boven de 40 en soms zelfs boven de 50 uitkomt. Maar ook dan zijn er lieden die al jaren pleiten voor spelen in een groep.

Puntentelling

De puntentelling lijkt eenvoudig, 1, ½ , 0, maar dan komen de mitsen en maren van een lange clubcompetitie om de hoek kijken. Wat gebeurt er als je een paar keer verhinderd bent? Duikel je genadeloos naar beneden in de stand en moet je bij terugkeer spelen tegen ‘normaal’ veel zwakkere spelers of krijg je een zekere compensatie zodat je min of meer tussen je vertrouwde ‘gelijken’ blijft staan totdat je weer over het bord kunt aantonen dat je hoger of lager thuishoort. Deze maatregel is populair en ook wel beargumenteerd juist gebleken in een puntentelling volgens het Keizer-systeem. Dan zijn er de ‘fiscale’ maatregelen van de competitieleider die terecht wil voorkomen dat hij en enkele beoogde tegenstanders wekelijks maar moet afwachten wie er wel en niet komen opdagen: strafpunten voor wie zich niet netjes tevoren afmeldt.

Afwezigheden en zo

En tenslotte de complicaties van externe wedstrijdverplichtingen op de clubavond. Moeten die partijen op dezelfde manier gewaardeerd worden? Moet doorzetten op buigen of barsten in het teambelang gecompenseerd worden? Hebben de eerste-bordspelers het niet veel zwaarder? Want er moeten wel punten uitgedeeld worden, want de interne competitie loopt gewoon door. etc..

Hoe is het geregeld?

Met korte of lange tussenpozen is er de afgelopen decennia gesleuteld aan de grootte van de groepen, het aantal perioden, overgestapt van moyenne- op Keizer- en op Saldo/laddersysteem, aan de waardering van externe resultaten etc. Per jaargang zijn de details van de puntentelling vastgelegd op de competitiepagina.

De basisregels over promotie/degradatie en bepaling van club-, periode- of groepskampioenen zijn t/m 2012 vermeld in het competitiereglement, dat in deze tijd nauwelijks veranderd is.

Details over het aantal perioden, het aantal spelers per groep en het bijbehorende aantal promotieplaatsen werden jaarlijks vastgesteld op de ledenvergadering.

Nieuwe leden beginnen in de laagste groep, tenzij duidelijk is door eerdere prestaties bij andere clubs of tijdens de eerste kennismaking dat plaatsing in een hogere groep gerechtvaardigd is.

In het seizoen 2012-2013 is een lange discussie geweest over een nieuw competitiereglement, dat uiteindelijk in mei is vastgesteld. De verwachting is dat er nu minder vaak discussies zijn over de competitieopzet. Want nu moet voor iedere wijziging het hele reglement weer opnieuw gewijzigd en vastgesteld worden.

Competitiereglement

Lees/download hier het competitiereglement 2023 (PDF-bestand)
en de appendix G van de FIDE-regels.

Uitslagen lopende en voorgaande competities in interactieve Sevilla-tabellen.

Uitslagen en standen 2023-2024

Eerste periode

Uitslagen en standen 2022-2023

Eerste periode
Tweede periode
Derde periode

Uitslagen en standen 2021-2022

Eerste periode
Tweede periode

Uitslagen en standen 2020-2021

Eerste periode
Slechts 11 ronden gespeeld in deze competitie. Stilgelegd wegens covid-19 van half oktober tot half mei.

Uitslagen en standen 2019-2020

Eerste periode
Tweede periode
Derde periode niet gespeeld, covid-19 pandemie

Uitslagen en standen 2018-2019

Eerste periode
Tweede periode
Derde periode

Uitslagen en standen 2017-2018

Eerste periode
Tweede periode
Derde periode

Uitslagen en standen 2016-2017

Eerste periode
Tweede periode
Derde periode

Uitslagen en standen 2015-2016

Eerste periode
Tweede periode

Uitslagen en standen 2014-2015

Eerste periode
Tweede periode

Uitslagen en standen eerdere seizoenen.

Startpagina archief interne competitie
Verder kunt u op verrassend veel manieren zoeken in de oude competitiestanden: