Schaakclub Hoogeveen

In Memoriam Edwin de Jonge

door Marten Berghuis, 2-10-2023.

 

Het zal in 2005 of 2006 zijn geweest dat onze wegen elkaar voor het eerst kruisten. We zaten bij elkaar in de klas. Onze wegen zouden parallel lopen tot aan je sterfdag op 28 september 2023. De wereld van online schaken zag er in 2005 nog heel anders uit. We schaakten beide zonder dat we het van elkaar wisten op www.spelpunt.nl, tegenwoordig een foeilelijke site waar niet meer geschaakt kan worden. Ajacied_Edwin was jouw accountnaam als ik mij niet vergis. Je was toen ook al lid van schaakclub Hoogeveen, sterker nog: in 2002/2003 de jeugdkampioen! We spraken dan ook al snel af om eens een partijtje te spelen op een echt bord, in het klaslokaal. Ik won wat, jij won wat. In elk geval was dat de reden dat ik ook lid werd van de club. We kwamen elkaar al gauw tegen in de interne competitie, de eerste van vele partijen die we tegen elkaar gespeeld hebben. Als je zwart had vooral Caro kann en Scandinavisch, met wit 1.d4.

We schaakten in al die jaren niet alleen tegen elkaar, op schaakgebied heb ik de mooiste herinneringen aan het schaken met elkaar. In 2006-2007 speelde jij je eerste wedstrijd voor het eerste team waar je van 2008-2009 tot nu een vaste basisplek had. Het eerste hoogtepunt vierden we in 2009-2010. Toen promoveerden we als kampioen van de eerste klasse naar de promotieklasse. Dat was voor het eerst sinds 1982!

kampioenen

Het Hoogeveense kampioensteam.
Foto Schaakclub Hoogeveen

Boven v.l.n.r. Bert Janmaat, Jurjen Rooze, Klaas van der Sluijs, Marten Berghuis.
Onder v.l.n.r. Dick de Jong, Anky Lunenborg, Marc Snuverink, Edwin de Jonge.
(klik foto voor grotere foto)

De seizoenen daarna jojoden we tussen promotieklasse en eerste klasse. Voor ons maakte dat niet uit. Overwinningen werden gevierd en nederlagen eigenlijk ook. De sfeer was altijd goed en jij maakte daar integraal deel van uit. Het volgende hoogtepunt was het winnen van de beker in 2013-2014. Tegen alle verwachtingen in versloegen we HSP/Veendam met 4-0! Destijds een ongekende prestatie. Jan van Os heeft daarover een mooi verslag gemaakt met foto’s

Bekerwinnaars

Bekerwinnaars

v.l.n.r. Bert Janmaat, Edwin de Jonge, Marten Berghuis, Osama Sadallah.

In datzelfde seizoen werden we helaas net geen kampioen van de promotieklasse, dat was namelijk HSP/Veendam. Destijds gaven resultaten in de onderbond recht op wedstrijden in de KNSB. Hoewel we dus nog geen KNSB competitie speelden mochten we wel ons debuut maken in de KNSB beker, ook daar was je van de partij. We speelden op 4 oktober 2014 in Hengelo tegen HSC Stork.

HSC Stork Hengelo - Hoogeveen. Edwin zit rechts.

Over Edwin zijn partij schreef Marc Snuverink: “Edwin zette de goede lijn van prestaties van de laatste periode door, ondanks dat hij met de zwarte stukken speelde, wat meestal toch een klein minpuntje is in tegenstelling tot wit die meestal het initiatief pakt vanuit de opening. Edwin wist echter zo'n druk uit te oefenen op de stelling van de tegenstander, dat die de dame toe moest staan in de eigen gelederen. Net zoals in het echte leven wist deze dame zich ook wel raad in een op het schaakbord verschenen afgeleide van de P.C. Hooftstraat, waar er zoveel moois te verkrijgen is. Dus binnen de kortste keren was een zogenaamde kwaliteit in de boodschappentas. Een kwaliteit wil overigens zeggen dat een lichter stuk, in dit geval een paard, wordt geruild tegen een zwaarder stuk, in dit geval een toren, wat dus blijvend voordeel betekent. Niet veel later zag Edwin zijn tegenstander dan ook geen andere mogelijkheid om de handdoek in de ring te gooien. Hiermee heeft Edwin Hoogeveens schaakhistorie geschreven. Hij is de eerste die namens Hoogeveen in de landelijke competitie een overwinning binnen heeft gesleept.” Dit zal je nooit meer worden afgepakt. In 2014-2015 lukte het om via de tweede plek in de promotieklasse te promoveren naar de KNSB. Met een knappe 6 uit 9 had je ook daar weer een grote rol in.

promotie

Boven v.l.n.r. Christiaan Mol, Ton van Seventer, Andries Mellema, Marten Berghuis, Edwin de Jonge.
Onder v.l.n.r. Jeroen Bottema, Marc Snuverink, Sander Taams, Leo Spaans.

In de jaren erna jojoden we wederom heen en weer maar deze keer tussen de promotieklasse en de derde klasse KNSB. In 2016-2017 vierden we met jou in de basis ons volgende succes: kampioen van de NOSBO competitie! Achteraf lijken het misschien kleine successen, in elk geval werden ze groots gevierd!

NOSBO-kampioen

NOSBO-kampioen

v.l.n.r. Jeroen Bottema, Bert Janmaat, Leo Spaans, Edwin de Jonge, Marc Snuverink, Marten Berghuis, Sander Taams en toenmalig Nosbo voorzitter Roland Kroezen.

Zelden miste je een wedstrijd of een etentje daarna voor het eerste team. De schaak zaterdagen in de KNSB waren een echt uitje met een vriendenteam. Geen gebrek aan foto’s van al deze momenten wanneer ik in mijn mail en telefoon zoek.

Als echt vriendenteam deden we ook regelmatig mee aan toernooien. Talloze rapidtoernooien en weekend toernooien. Jouw enthousiasme om mee te gaan blijkt uit deze mail van 12 februari 2015 over deelname aan het rapidtoernooi in Hardenberg.

Hoi CM's,

Ik moet eigenlijk studeren, maar ik ga gewoon meedoen. 
Wel gezellig met een hele delegatie uit Hoogeveen (en Zwolle).

Groet,

Edwin

Al voordat ik bij de club kwam speelde je in 2007 een weekendtoernooi in Haarlem met Christiaan Mol, Osama Sadallah en Marc Snuverink maar vanaf 2015 gingen we ook zomertoernooien spelen. In 2015 deed je mee aan het ONK in Dieren samen met Andries Mellema, Esther Visbeen, Leo Spaans, Marc Snuverink en ondergetekende. Uiteraard zoals zo vaak aangemoedigd door een delegatie Hoogeveners die een dagje bij hun clubgenoten kwamen kijken.

Dieren 2015

Dieren 2015. V.l.n.r. Leo Spaans, Marten Berghuis, Marc Snuverink, Edwin de Jonge.

De mooie herinneringen aan dat toernooi smaakten naar meer want het jaar daarop besloten we wederom mee te doen met een zomertoernooi. In 2016 deed je samen met Leo Spaans, Marc Snuverink en ondergetekende mee aan het zomertoernooi in Vlissingen.

Vlissingen

2016 in Vlissingen, links Edwin.

In de jaren erna hebben we nog meer toernooien in Dieren en Vlissingen gespeeld alsook de toernooien in Wijk aan Zee en ons eigen Hoogeveen. Ongeacht het resultaat van de speelronde was er volop gezelligheid en bourgondisch genieten. Het is dan ook geen toeval dat je aan een kroegtafel in Hoogeveen tijdens het toernooi aldaar in oktober 2021 vertelde over je hersentumor. Een grote klap voor iedereen.

Het weerhield je er niet van nieuwe herinneringen toe te voegen aan de imposante lijst die er al was. Je was er altijd bij tot in de laatste uurtjes maar bleef netjes tussen de lijntjes. Je sloeg er liever 1 of 2 over en wanneer op vakanties iedereen z‘n roes uitsliep was jij al een rondje wezen hardlopen. Of was er dan toch die ene keer bij een concert van Normaal waar we met de schakers waren, toen jij je fietssleutel kwijt was geraakt en deze de volgende dag naast je fiets bleek te liggen? Het was altijd gezellig wanneer je er bij was, verjaardagen, feestjes, uitjes, vakanties en externe wedstrijden. Toen we je na een aantal biertjes bij een feestje in een cafë vroegen of je nog iets heel graag wilde doen antwoordde je treffend dit. Het schaken op de dinsdagavond en de zaterdagen was dikwijls lang niet genoeg. Bij de bevriende clubleden thuis werd flink door geoefend.

Bij Osama Sadallah thuis, 2022. Edwin rechts.

Bij Leo thuis, Edwin links.

Voor zo’n mooie hobby wilde jij je dan ook graag inzetten. Je bent penningmeester en bestuurslid van de club geweest van 2013 tot en met 2022 en hebt je jarenlang ingezet als vrijwilliger van het paastoernooi dat we jaarlijks organiseren als club. We gaan je missen als schaker en als vriend. Je droge humor en je Herman Finkers grappen. Misschien ook geen toeval dat je ook jarenlang in Almelo gewoond hebt en ook daar je draai vond in het plaatselijke schaakleven. Je bent afgelopen donderdag, op 28 september veel te jong overleden. We gaan je missen.

Foto van Davin Mostert 2023.