Schaakclub Hoogeveen

Eerste zaterdagteam 2023-2024

Hoogeveen 1, KNSB 4A

Teamleider en verslaggever: Marc Snuverink

Programma 2023-2024

Ronde Datum Thuis Uit Uitslag
ronde 1 16-9-2023 Hoogeveen 1 Groninger Combinatie 4 5-3
ronde 2 7-10-2023 SISSA 2 Hoogeveen 1 2½- 5½
ronde 3 4-11-2023 Hoogeveen 1 Schaakwoude 2 4½- 3½
ronde 425-11-2023 Staunton Groningen 2 Hoogeveen 1 3½- 4½
ronde 516-12-2023 Hoogeveen 1 O&O Kampen 1 -
ronde 6 3-2-2024 Tjonger Aa Linde 1 Hoogeveen 1 -
ronde 7 2-3-2024 Hoogeveen 1 Assen 2 -
ronde 823-3-2024 ZSG 1 Hoogeveen 1 -
ronde 920-4-2024 Hoogeveen 1 Groninger Combinatie 5 -

Stand klasse 4A

Ronde 4: Hoogeveen ongedeeld koploper na winst op Staunton 2

In de vierde ronde van de KNSB-competitie mochten we uit naar Groningen om aan te treden tegen Staunton 2. Met Sander als invaller gingen we de strijd aan met als inzet de koppositie in klasse 4A..

Na twee uur spelen viel er nog weinig te zeggen over een mogelijke uitslag. Zelf was ik op bord 5 een beetje tam uit de opening gekomen en toen er op zet 18 remise werd aangeboden, kon ik het niet weerstaan. Voordeel was wel dat Ria de gehaktballen net klaar had. Waarom het Denksportcentrum Jannes van der Wal nog steeds niet in de Michelingids staat, blijft voor mij een raadsel. Ander bijkomend voordeel voor de teamleider was tevens dat ik alle overige partijen goed kon volgen.

Elez kwam tegen half vier vragen of hij remise mocht maken. Ik liet de keuze aan hem. Gezien de stelling was het geen verrassing dat niet veel later de koningen recht tegenover elkaar op het bord waren geplaatst en de tussenstand op 1-1 was gekomen. Een blik op de borden deed mij vermoeden dat er wellicht een kleine overwinning in het vat zat vandaag. Sander stond een pion achter, maar Stephan en Davin leken beter te staan.

De problemen bij Sander op bord 8 stapelden zich steeds verder op. Toen ook een tweede pion verloren ging duurde het niet lang meer alvorens de stukken weer in de doos konden. Helaas een nul voor onze invaller, waarvoor nogmaals dank!

Willem was ondertussen op bord 3 een wedstrijd aan het spelen die ook zomaar in januari in Wijk aan Zee had kunnen plaatsvinden. Vincent is namelijk ook een vaste deelnemer van het Wimbledon van het schaken en de afgelopen editie ook veelvuldig aanwezig bij de vele gezellige afterparty‘s. Willem wist de dreigingen te weerleggen en toen de kans zich voordeed, was hij er als de kippen bij om een kwaliteit te winnen. Deze klap kwam zijn tegenstander niet meer te boven en de tussenstand werd daarmee weer gelijkgetrokken.

Op bord 6 was de op het oog betere stelling voor Stephan veranderd in een stelling waarbij hij alle zeilen moest bijzetten om een promotie van zijn tegenstander te voorkomen. Dit bleek te veel gevraagd en de jeugdige tegenstander mocht de felicitaties in ontvangst nemen. Staunton 2 kwam hierdoor op een 3-2 voorsprong.

Op bord 4 had Davin ondertussen een zeer prettige stelling op het bord, waarbij een kwaliteit voorsprong werd uitgebreid naar een nog grotere materiaalvoorsprong. Zijn tegenstander zag het heilloze van de situatie in en Davin kon een punt noteren.

Op bord 2 was onze topscoorder Marten weer eens goed bezig. Beetje druk uitoefenen, druk nog wat meer opvoeren, torens op de twee-na-achterste rij verdubbelen, pionnetje snoepen, druk nog wat verder opvoeren. Toen mat in vier niet meer voorkomen kon worden, kon Marten zijn 100% score ook na ronde 4 vasthouden.

Het was toen aan Osama op bord 1 om de teamoverwinning veilig te stellen. Lang leek hij op weg naar winst, maar in tijdnood werd niet altijd de beste voortzetting gevonden. Het voordeel was verdampt en even later werd door zetherhaling remise afgedwongen en was het beslissende halfje voor de teamoverwinning binnen.

Vanuit Zwolse bronnen kwam ons ter ore dat de medekoploper t/m de derde speelronde gelijk had gespeeld. Daarmee is Hoogeveen dus ongedeeld koploper na vier speelronden. Het seizoen is echter nog lang, met in de vijfde speelronde de clash met Oefening & Ontspanning Kampen op het programma, die gezien hun rating toch wel als favoriet beschouwd mogen worden.

Terug in Hoogeveen schoven ook nog vier spelers van het tweede aan bij restaurant Ziezo. Ondanks hun nederlaag met 6½ - 1½ te Amersfoort zat de sfeer er nog goed in. De creatie van de kok bleek wederom een genot voor de smaakpapillen. Verzadigd ging een ieder hierna huiswaarts. De één met een discobus, anderen met de auto, met de fiets of met de trein.

16 december is de volgende ronde te Hoogeveen, maar niet te Salawaku, wegens de kerstviering aldaar. Net als in februari 2023 wijken we uit naar het wijkgebouw De Magneet. Kampen en Hoogland komen dan op bezoek om aan te treden tegen Hoogeveen 1 en 2. We gaan zien of Hoogeveen 1 zich tot winterkampioen kan laten kronen.

Marc

Marc Snuverink

R4Staunton Groningen 21779 - Hoogeveen 1 18353½- 4½
1Ambrona Navarro, H.A.N. (Himar)1922 - Sadallah, O.G. (Osama)2079rem
2Blom, Y.H. (Yeb)1935 - Berghuis, M. (Marten)19870-1
3Wolters, V. (Vincent)1814 - Boontje, W. (Willem)18990-1
4Mulder, P.W. (Piet)1811 - Mostert, D.C.J. (Davin)18930-1
5Jerphanion, L.B.F. (Lucien)1793 - Snuverink, M. (Marc)1856rem
6Folkers, S. (Sono)1694 - Broertjes, S.G. (Stephan)17841-0
7Riksten, Y. (Yarno)0 - Limani, E.L. (Elez)1736rem
8Kudernac, T. (Theo)1486 - Benjamins, S.J.P. (Sander)14471-0

Uitslag in KNSB-Netstand

programma

Ronde 3: Hoogeveen 1 bindt ook Schaakwoude 2 aan de zegekar

Op zaterdag 4 november 2023 stond Hoogeveen voor de opgave om de ongeslagen reeks van de eerste twee ronden voort te zetten. Vanuit het mooie Damwoude was onze tegenstander afgereisd om deze opgave proberen te dwarsbomen. De opstelling van Schaakwoude 2 was enigszins tactisch, terwijl Hoogeveen op volgorde van rating achter de borden ging zitten. Wederom onder de geweldige wedstrijdleiding van Jeroen werden de klokken iets na 13 uur in werking gezet.

Als eerste was Bert klaar op bord 7. Een aanval bleek beslissend en een voorsprong van 1-0 was het gevolg. Marten informeerde op een gegeven moment bij de teamleider of hij wellicht remise mocht aanbieden, omdat de stelling hem niet zo lag. Gezien het ratingverschil werd geadviseerd om toch nog even door te spelen. Osama kreeg even later op bord 1 een remiseaanbod en heeft een klein half uurtje gewacht, alvorens het aan te nemen. In de tussentijd had invaller Leo op bord 8 een winnende aanval met een mooi stukoffer tot winst omgezet. Tussenstand derhalve 2½ - ½ voor Hoogeveen.

De bordjes leken daarna toch wat verhangen te gaan worden. Een pionwinst in de opening bij ondergetekende op bord 5 bleek niet de opmars voor een resultaat. Een beetje doelloos afruilen, tegenstander toelaten op de achterste rij en mat in een paar zetten over het hoofd zien, helpt daarbij ook niet. Een blik op de overige borden deed vermoeden dat een teamoverwinning hiermee wel eens in het water kon vallen. Het voordeel van Davin op bord 4 verdween als sneeuw voor de zon en het begon er steeds somberder uit te zien. Marten op bord 2 stond prettig, maar zeker nog niet gewonnen.

De volgende resultaten kwamen van borden 3 en 6. Willem en Stephan speelden beiden remise. De tussenstand kwam daarmee op 3½ - 2½. Gelukkig wist Marten daarna zijn 100% score van dit seizoen toch voort te zetten. Zijn tegenstander ging iets te gulzig voor pionwinst, waarna een aftrekschaak de partij besliste. De teamoverwinning was hiermee een feit. Helaas voor Davin moest hij een nul incasseren waardoor de eindstand uitkwam op 4½ - 3½.

Hoogeveen komt hiermee op 6 wedstrijdpunten na 3 wedstrijden in klasse 4A van de KNSB. De medekoplopers ZSG 1 en Staunton 2 speelden in deze ronde tegen elkaar, waarbij de gedoodverfde kampioenskandidaat ZSG met de nodige moeite aan het langste eind trok en de koppositie op bordpunten overnam.

Toen de overige resultaten van andere wedstrijden uit de KNSB competitie binnendruppelden zat een dertiental schakers en supporters al lang aan een heerlijke maaltijd bij Ziezo. Voor herhaling vatbaar! Rest mij langs deze weg Esther en Jenny te bedanken voor het voortreffelijke beheren van de bar. De oliebollen waren heerlijk! Tevens een woord van dank aan Leo voor het invallen en het binnenhalen van een zeer belangrijk punt voor Hoogeveen 1. Hij wist dit moeiteloos te combineren met het teamleiderschap van Hoogeveen 2, die thuis aantraden tegen ZZS! uit Zwolle. Helaas voor Hoogeveen 2 alleen een drietal remises en een 1½ -½ nederlaag.

Op 25 november mag Hoogeveen 1 op bezoek bij Staunton 2 te Groningen. We gaan dan zien of Hoogeveen 1 de winning streak nog verder kan verlengen. Hoogeveen 2 mag dan uit naar Amersfoort.

Marc Snuverink

Hoogeveen 11872- Schaakwoude 217984½- 3½
Sadallah, O.G. (Osama)2079- Torensma, J. (Jan)1776rem
Berghuis, M. (Marten)1987- Heide van der, H. (Henk)17011-0
Boontje, W. (Willem)1899- Ros, G. (Gerke)1805rem
Mostert, D.C.J. (Davin)1893- Banning, C. (Cees)19160-1
Snuverink, M. (Marc)1856- Jong de, W.P.J. (Wietse)17400-1
Broertjes, S.G. (Stephan)1784- Hoekstra, S. (Sjoerd)1918rem
Janmaat, A. (Bert)1765- Houpst, C.H.J. (Christiaan)17911-0
Spaans, L. (Leo)1714- Postma, P. (Pieter)17401-0

Uitslag in KNSB-Netstand

programma

Ronde 2: Hoogeveen 1 verliest, maar neemt wel twee wedstrijdpunten mee uit Groningen

Op 28 september is onze teamgenoot en schaakvriend Edwin de Jonge overleden op veel te jonge leeftijd. De dankdienst op 5 oktober was indrukwekkend en als eerbetoon besloot Hoogeveen 1 op 7 oktober bord 8 leeg te laten bij de wedstrijd SISSA 2 - Hoogeveen 1.

Voor aanvang wedstrijd werd een foto van Edwin en een brandende kaars geplaatst bij bord 8. Tevens werden er nog enkele mooie woorden gesproken door Sissaan Sjoerd Rookus. Na een minuut stilte werden de klokken om 13.01 uur in werking gezet en de strijd barstte los op de welbekende 64 velden.

We waren de nederlaag van vorig seizoen in klasse 3A nog niet vergeten. Zowel onze tegenstanders als wij degradeerden, maar dat gaf ons de mogelijkheid om sportieve revanche te nemen.

Invaller Elez speelde op bord 5 ook ditmaal heel overtuigend. Na een mooi pionoffer werd een kwaliteit gewonnen en net na 14.30 uur kon de winst al worden genoteerd. Helaas kon Bert op bord 6 dit goede voorbeeld geen vervolg geven. Een aanval op de koningsstelling sloeg uiteindelijk door en SISSA-Sister Sophie kon de felicitaties in ontvangst nemen.

Stephan was op bord 3 in een eindspel beland waarbij beiden vijf pionnen, koning en paard hadden. Er werd nog wel even gezocht naar een mogelijke winst, maar remise was het logische gevolg. Hoogeveen had hiermee nog maar 1,5 bordpunt, maar op de overige vier borden zag het er veelal wel gunstig uit.

Willem zat op bord 1 en trof, gelijk aan de eerste competitiewedstrijd, ook nu de sterkste speler van de opponenten. Wederom met een vol punt tot gevolg. Een paar minuten later kon ik ook een vol punt noteren op bord 7. Mijn tegenstander en ik wachtten 24 zetten alvorens er voor het eerst iets werd geslagen, maar prompt werd er een zet later een paard cadeau gedaan. Helaas een abrupt einde van een verder onderhoudende partij.

Davin en Marten speelden toen nog. Bij Davin op bord 4 leek het ook de goede kant op te gaan vallen, maar je moet de huid niet verkopen voor de beer geschoten is. De druk werd echter zo groot op de koning van zijn tegenstander dat ook hier de felicitaties in ontvangst genomen konden worden. Dat Davin mat in twee over het hoofd zag, is hem vergeven. De winst betekende tevens de teamwinst, omdat we 4,5 bordpunt over de streep hadden getrokken.

Davin en Marten speelden toen nog. Bij Davin op bord 4 leek het ook de goede kant op te gaan vallen, maar je moet de huid niet verkopen voor de beer geschoten is. De druk werd echter zo groot op de koning van zijn tegenstander dat ook hier de felicitaties in ontvangst genomen konden worden. Dat Davin mat in twee over het hoofd zag, is hem vergeven. De winst betekende tevens de teamwinst, omdat we 4,5 bordpunt over de streep hadden getrokken.

Marten was op bord 2 in een zeeslang beland, waarbij hij op enig moment zelfs verloren stond. Hij wist een zeer moeilijk eindspel met wisselende kansen echter te doorstaan en in het verre eindspel profiteerde hij nog van een foutje van zijn tegenstander. De eindstand kwam hiermee op 2½- 5½. De twee wedstrijdpunten konden mee in de tas terug naar Hoogeveen.

In de auto op de terugweg naar Hoogeveen werd er contact gelegd met Hoogeveen 2 om de keuze van een restaurant af te stemmen. Ze hadden zich kranig verweerd in Deventer, maar moesten toch een nederlaag incasseren. Een restaurant vinden voor 11 personen bleek nog even een uitdaging, maar gelukkig had Babylon nog twee lange tafels vrij die aan elkaar geschoven konden worden.

Onder het genot van de specialiteiten uit de keuken werd er nog lang nagepraat. Vele herinneringen aan Edwin werden afgewisseld met diverse partijfragmenten van de dag. Bij Hoogeveen 2 bleek nog een partij gespeeld te zijn met verwisselende kleuren. Het bleef nog lang gezellig en iedereen ging met een gevulde maag huiswaarts.

Op de weg naar huis betrapte ik mijzelf op een kleine glimlach. We hadden de wedstrijd ook een beetje voor Edwin gewonnen en dat voelde goed. Rest mij nog te noemen dat de volgende KNSB competitieronde op 4 november is. Hoogeveen 1 en 2 ontvangen dan thuis Schaakwoude 2 uit Damwoude en ZZS! 1 uit Zwolle.

Marc Snuverink

R2SISSA 21780- Hoogeveen 118402½- 5½
1.Meijer, O. (Olaf)1834- Boontje, W. (Willem)19150-1
2.Walinga, E.J. (Eric Jan)1804- Berghuis, M. (Marten)19510-1
3.Pouw, M. (Marcel)1803- Broertjes, S.G. (Stephan)1779rem
4.Bloemhof, R.B.P. (Ruben)1763- Mostert, D.C.J. (Davin)18930-1
5.Hoekstra, C.A.H. (Carl)1790- Limani, E.L. (Elez)17210-1
6.Welling, S.C. (Sophie)1710- Janmaat, A. (Bert)17621-0
7.Jelsma, R. (Remco)1695- Snuverink, M. (Marc)18610-1
8.Roorda, M. (Maarten)1844- NO01-0 R

Uitslag in KNSB-Netstand

programma

Ronde 1: Hoogeveen 1 begint nieuwe seizoen met een overwinning op Groninger Combinatie 4

Op zaterdag 16 september 2023 begon het nieuwe seizoen in de KNSB competitie thuis tegen Groninger Combinatie 4. Ondanks drie invallers voor Hoogeveen werd er een verrassende 5 - 3 overwinning behaald. Waar vorig seizoen werd afgesloten met een feestje ondanks de degradatie (zie Laatste ronde: Hoogeveen 1 degradeert naar de vierde klasse KNSB konden de slingers bij de start van het nieuwe seizoen gelijk weer opgehangen worden. Vooraf hoopten we dat de tegenstanders misschien ook enigszins verzwakt zouden aantreden, omdat wegens vakantie sommige basisspelers van de bezoekers wellicht niet konden spelen. Niets bleek minder waar. De invallers die Groningen meenamen versterkten het team juist qua rating. Hoogeveen daarentegen moest de afwezigheid van een 13- en 6-voudig clubkampioen opvangen. Ook een é énmalig jeugdkampioen moest vervangen worden. Elez, Stephan en Theo bleken echter waardige vervangers. Helaas was ook onze mascotte en barvrouw Esther verhinderd, meestal bijgestaan door Jenny. Esther, hopelijk ben je snel weer op de been!

Om de opstelling van Hoogeveen niet helemaal op de kop te moeten gooien, besloot ik zelf op bord 1 te gaan zitten. Verder was de opstelling redelijk op rating ingedeeld aan Hoogeveense zijde. Groningen koos voor een verrassende opstelling door de sterkste spelers op 3, 6 en 8 te posteren.

Onder toezicht van wedstrijdleider Jeroen werden de klokken iets na 13 uur in werking gezet. Zelf mocht ik op bord 1 tegen de schaakvrijwilliger van het jaar 2020, Govert Pellikaan. Heel Nederland kent hem met name vanwege de vele online competitie wedstrijden die hij ten tijde van de corona pandemie heeft georganiseerd. Gelukkig kunnen we vandaag de dag gewoon weer achter de houten stukken plaatsnemen. Zwart probeerde iets te enthousiast een rook-lift te bewerkstelligen, maar kwam in een mindere stelling terecht. Over de overige borden was in het begin nog niet veel te zeggen, behalve bij Bert op bord 6. Hij keek tegen een ontwikkelingsachterstand aan.

Nog voor 15.30 uur kwam de eerste score op het bord te staan. Op bord 3 trok Willem zijn goede vorm van vorig seizoen door en de op papier sterkste speler van Groningen moest in een nederlaag berusten. Goed voorbeeld doet volgen, want Marten op bord 2 was de volgende die een vol punt kon noteren. Een aanval op de koningsstelling leverde meer dan voldoende materiaalwinst op, waardoor opgave van zijn tegenstander een logisch gevolg was. Hierna volgden diverse remises. Op bord 5 had invaller Elez misschien nog wel de beste kansen in het eindspel met elks nog vijf pionnen en een paard, maar remise was gezien de tussenstand een prima resultaat. Stephan zijn debuut in Hoogeveen op bord 7 leverde ook een prima remise op. Op bord 6 had Bert zijn ontwikkelingsachterstand weten om te draaien in een voorsprong van materiaal, maar zijn tegenstander verweerde zich kranig en ook hier werd remise overeen gekomen. Tussenstand derhalve 3,5 - 1,5 voor de onzen.

Hierna kwam er zeer goed nieuws van bord 4. Waar Davin vorig seizoen baalde van geen enkele winstpartij, pakte hij bij de eerste wedstrijd van dit seizoen gelijk de volle buit. Hiermee was de teamoverwinning ook een feit. Het was nu nog aan Theo en ondergetekende om de winst nog wat meer glans te geven. Theo leek de ruim 300 ratingpunten meer van zijn tegenstander op bord 8 te gaan keepen, ware het niet dat hij op zet 50 helaas toch een fout maakte, wat hem gelijk de partij kostte. Op bord 1 leek de tegenstander aan het langste eind te trekken, maar de zwartspeler kroop meerdere keren door het oog van de naald. Een laatste pion werd op het juiste moment geofferd, zodat wit met een dubbelpion bleef zitten. Wit testte nog even de eindspelkennis van zwart, maar de enige fout die zwart nog maakte was een onterechte claim op driemaal dezelfde stelling, omdat de verkeerde kleur aan zet was. Wedstrijdleider Jeroen moest hierdoor nog even in actie komen, maar niet veel later stonden alleen de koningen nog op het bord en daarmee kwam de eindstand uit op 5-3. De dag werd afgesloten op het terras van pizzeria Mario, waar zowel onze bezoekers als de overgebleven spelers van Hoogeveen en een supporter genoten van diverse Italiaanse specialiteiten. Het eten lijkt altijd nog net iets lekkerder te smaken na een teamoverwinning.

De volgende wedstrijd voor Hoogeveen 1 is op 7 oktober. Dan mogen we uit naar Groningen tegen SISSA 2. Hoogeveen 2 begint dan ook aan het seizoen en wel met een uitwedstrijd te Deventer.

Marc Snuverink

R1 Hoogeveen 1 1807 - Groninger Combinatie 4 1897 5-3
1 Snuverink, M. (Marc) 1858 - Pellikaan, G.B. (Govert) 1887 rem
2 Berghuis, M. (Marten) 1936 - Poel van de, T. (Taco) 1900 1-0
3 Boontje, W. (Willem) 1895 - Boekschoten, G.C.M. (Michiel) 1985 1-0
4 Mostert, D.C.J. (Davin) 1869 - Bodewes, P.M. (Peter) 1827 1-0
5 Limani, E.L. (Elez) 1717 - Beersum van, W. (Wim) 1823 rem
6 Janmaat, A. (Bert) 1749 - Kruit, M.J.W. (Mark) 1979 rem
7 Broertjes, S.G. (Stephan) 1784 - Spears, R. (Russell) 1812 rem
8 Witkamp, T.F. (Theo) 1646 - Boer de, R.E. (Robert) 1959 0-1

Uitslag in KNSB-Netstand

programma