Schaakclub Hoogeveen

Bekerteams 2023-2024

Dit jaar weer een KNSB- en een NOSBO-bekerteam

Teamleiders:

Hoogeveen laat beker aspiraties los

Op 21 november 2023 trad Hoogeveen thuis aan in de tweede ronde KNSB beker tegen LOS uit Groningen. Het werd weliswaar geen Frankrijk - Gibraltar (14-0) of Nederland -Gibraltar (6-0), maar met 4-0 zijn we er toch hard afgegaan. Halverwege de avond leek er nog wel een verlenging in de maak, want Willem stond een kwaliteit voor en Marten had ergens zelfs mat in 8, maar het mocht niet zo zijn. Eerder had Davin een aanval niet kunnen afslaan en stonden we met 1-0 achter. Zelf stond ik onder druk en zette ik de deur wagenwijd open voor de torens van mijn tegenstander om eens te komen buurten bij mijn koning. De laatste weken hoor ik wel vaak 'wie komt er in het torentje?', maar twee torentjes blijkt toch iets te veel van het goede. Toch had ik ondanks de 2-0 achterstand nog wel goede hoop op een resultaat, al was het maar een individuele scalp van Willem of Marten.

Willem stond een kwaliteit voor en leek minstens remise te kunnen houden. De druk werd echter fors opgevoerd en toen de rookwolken waren opgetrokken bleef er een verloren eindspel over. Jammer, maar toch knap om ruim 350 ratingpunten meer zo goed tegenstand te kunnen bieden. Al is het Willem wel toevertrouwd om een tegenstander met een titel pootje te lichten, helaas lukte hem dat ditmaal niet. Dan blijft nog over onze kopman Marten. Ook hij kwam zeer goed te staan, waarbij de computer zelfs een mat in acht zag. In tijdnood werd echter niet de beste voortzetting gevonden en tot overmaat van ramp werd even later ook nog een dame cadeau gedaan. Eindstand 4-0 voor de bezoekers, maar er had zeker meer ingezeten.

Het bekerseizoen 2023-2024 eindigt hiermee wederom in de tweede ronde. We gaan ons weer 100% richten op de KNSB-competitie en op de NOSBO beker.

Hier het verslag van onze sympathieke tegenstanders.

Marc

R2Hoogeveen 1909 - LOS 2173 0-4
1Berghuis, M. (Marten) (w)1987- Lambrechts, K.J.J. (Koen) (z)22520-1
2Boontje, W. (Willem)1899- Rietveld, R. (Renze)22550-1
3Mostert, D.C.J. (Davin)1893- Dijkstra, A.S. (Arjan)21760-1
4Snuverink, M. (Marc)1856- Jong de, M. (Mathijs)20100-1

Ronde 1: Hoogeveen bekert verder door winst op jeugdteam in Groningen

Groningen 20 okt, De loting van de eerste ronde van de KNSB-beker koppelde Hoogeveen aan De Paardensprong. Volgens mij is dit de jongste vereniging van Nederland, in ieder geval in het noorden. Vooral tijdens jeugdtoernooien doen ze in grote getale mee in, de al niet meer weg te denken, geel zwarte wedstrijdshirtjes.

Het bleek nog een hele opgave om een viertal op de been te brengen voor een wedstrijd op de vrijdagmiddag. Gelukkig was Jan bereid om in te vallen en ook de logistiek op zich te nemen. De weergoden waren ons niet goed gezind, maar we zijn veilig overgekomen.

Hoogeveen trad op volgorde van rating aan. Bij De Paardensprong ging hun teamleider op bord 1 zitten en de drie sterkste jeugdleden maakten het viertal compleet. Na de loting over de kleurverdeling bleek Hoogeveen wit te hebben op de oneven borden. Rond 16.15 uur werden de klokken in werking gezet en werden de pionnen en stukken in actie gebracht. De bezoekers werden goed verzorgd met koffie, thee en pepernoten.

Vroeger had je een bekend schaakboekje met de titel Oom Jan leert zijn neefje schaken. Tijdens deze wedstrijd was het meer van Nichtje leert oom Jan schaken. Carlijn zette een aanval op de koningsstelling op die niet meer te weerleggen bleek. 1-0 voor het thuisteam. Was er een verrassing in de maak? Bij Stephan zag de stelling er prettig uit, want een paard voorsprong tegen twee pionnen. Ook ondergetekende had op een gegeven moment een kleine kwaliteit voorsprong. Bij Davin was de stelling onduidelijk.

Stephan wist zijn voordeel om te zetten in een vol punt en trok daarmee de stand gelijk. Davin had zijn tegenstander zoveel hoofdbrekens gegeven dat de 10 seconden increment op een gegeven moment ook geen uitkomst meer bood. Met een 1-2 voorsprong voor de bezoekers was het in tijdnood voor beiden nog een hele klus om een koningsaanval af te slaan, maar toen de rook was opgetrokken bleek ook hier de winst naar Hoogeveen te gaan. Geen 2-2 en vluggeren, maar 1-3 en einde wedstrijd. Het was inmiddels al rond achten en diverse mensen moesten nog vele kilometers afleggen om elders te geraken. Helaas was het weer nog steeds verre van droog, maar met Jan achter het stuur was ook de thuisreis in de goede handen.

In de volgende KNSB-bekerronde zal Hoogeveen thuis LOS uit Groningen ontvangen. De speeldatum hiervan is nog niet bekend. Zal het Hoogeveen dit jaar voor het eerst in de historie lukken om de derde ronde te halen?

Marc

De Paardensprong1520- Hoogeveen17111-3
Soest van, S. (Sjoerd)1403- Mostert, D.C.J. (Davin)18930 - 1
Luijkx, D.M. (Dagmar)1584- Snuverink, M. (Marc)18610 - 1
Kolijn, D. (David)1524- Broertjes, S.G. (Stephan)17790 - 1
Hagen, S.C. (Carlijn)1569- Peek, J.C. (Jan)13101 - 0
Uitslag