Schaakclub Hoogeveen

Bekerteams 2022-2023

Dit jaar weer een KNSB- en een NOSBO-bekerteam

Teamleiders:

Voor KNSB-beker: Davin Mostert en NOSBO-beker:

Ronde 1: Gewonnen van Schaakwoude

Hoogeveen was voor de eerste ronde KNSB beker vrijgeloot. In de volgende ronde zou een revanche match tegen de Spassky‘s wachten, de kampioen van vorig seizoen in 3A. Teamleider Davin kreeg een mailtje van Schaakwoude of we misschien toch wilden spelen voor de kans op revanche tegen de Spassky‘s, het zat zo. Schaakwoude wilde eigenlijk ook meedoen aan de KNSB beker ware het niet dat ze te laat waren een team door te geven. Koos Stolk (competitieleider KNSB) verwees de sympathieke Friezen door naar Davin en wij waren de beroerdste niet op de voorwaarde dat de wedstrijd op dinsdag avond 4 oktober in Hoogeveen gespeeld zou worden. Toen al het voorwerk gedaan was restte ons nog het werk achter het schaakbord.

Toparbiter Marc zorgde dat alles soepel verliep, deed de loting die ons de zwarte stukken op bord 1 en 3 gaf en startte de klokken iets na 19:30. Elez speelde een Zwitsers gambiet. Normaal gesproken spreken we van een Zwitsers gambiet na de zetten 1. f4 f5 2. e4 fxe4 3. Pc3 Pf6 4. g4 of nadat je een tactische remise speelt in de hoop op een gunstige loting de volgende ronde in een Zwitsers toernooi. In het geval van Elez was het een gambiet op het Zwitserse uurwerk naast het bord. In werkelijkheid komen die DGT klokken uit Nederland maar een kniesoor die daar op let.

Nadat alle spelers hun openingskennis op het bord tentoongespreid hadden kon worden geconcludeerd dat de witborden van Hoogeveen in het voordeel waren en vice versa voor Schaakwoude. De stellingen kwamen in het middenspel terecht en de meeste spelers waren weer aangewezen op hun eigen denkkracht, creativiteit en langste adem.

Gelukkig hoefde ik het na 4 dagen stoptober (*kuch kuch, oké oktober begon op een zaterdag dus 3 dagen) niet aan te laten komen op de langste adem. In elk geval rookte mijn tegenstander een zware pijp na wat onnauwkeurigheden, was de sigaar naar een blunder en was de resterende stelling een kolfje naar mijn hand. Een lichess analyse gaf een nauwkeurigheid met de computer van 97%. Nu maar hopen dat er geen Carlsen-Niemann taferelen gaan plaatsvinden de volgende ronde. Even een zijprongetje, wat als mensen die dingen zonder bluetooth of andere verbindingen voor hun plezier daar hebben zitten en ineens verdacht worden na een gênante vondst bij onverwachts fouilleren? Ieder z‘n ding maar niks voor mij.

In elk geval was de partij van Christiaan na de opening geen thrillseeker. Als ik het goed heb staat de gespeelde opening te boek als ambitieus voor zwart. Deze ambities werden de kop ingedrukt. Met kunst en vliegwerk werd het materiaalverlies beperkt tot een aantal- en tenslotte 1 pion, daarover later meer.

Osama rechtte zijn rug tegen een ruimteoverwicht van zijn tegenstander. Osama -niet claustrofobisch aangelegd- zocht naar tactische uitwegen en vond deze in een partij waarin een echo van zijn leven resoneerde. Hij zocht eerst zijn heil in het Hollandse en op dat terrein was het niet goed vertoeven. Als opgeleid veearts sprong hij fier om met zijn paarden (en deze voelen zich thuis in de wei, Osama werkt al jaren in Hoogeveen in de kaas (en wei)). De dienstdoende lopers van de tegenstander hadden geen antwoord op het kletterende dierendaggeweld. Osama vergaloppeerde zich niet en trok een vol punt over de streep.

Toen Elez. Een veelbelovende stelling bleef bij het niveau van cripto-influencer. Nog even zal de partij in de lichess-analyse de grote pieken (en dalen) hebben laten zien maar eenmaal vanuit death valley bleek de mount everest vooral een mooie herinnering. Een hoogtepunt dat (zelfs met Carlsen-Niemann taferelen?) niet meer bereikt zou worden. Death Valley was Elez‘s thuisbasis en de dubbele D promotie waarbij Elez een zet later zijn dame weer verloor zal wat extra zout in de wonden hebben gestrooid.

Dan nog een belofte, dat was Christiaan ooit ook voordat hij 13(!) keer clubkampioen werd. Toreneindspelen zijn berucht, Christiaan is dat niet. Christiaan is de rots in de branding en zijn behandeling van het toreneindspel bleek de verdedigingswerken van Gibraltar. Het winnende halfje werd op zijn naam geschreven.

Marten

Uitslag