Schaakclub Hoogeveen

Kampioenschappen

Verslagen van de schaakjeugd van Hoogeveen op regionale en nationale kampioenschappen, individueel of als team


Besher Mousa plaatst zich voor NK Schaken

Hoogeveen PJK E

Besher met zijn beker en NK-ticket. Foto Schaakclub Hoogeveen

Noordelijke Jeugdkampioenschappen E, Groningen 12 februari 2023

Besher Mousa (8) heeft zich zondag geplaatst voor het Nederlands Kampioenschap Schaken tot en met 10 jaar. Besher werd derde op het Noordelijk kampioenschap in die leeftijdsklasse. Daarna moest hij nog een barrage spelen voor een NK-plek en die won hij glansrijk.

Besher liet zien dat dat hij de mindere fase van begin januari volledig te boven is. In Groningen ging hij als een raket van start. In de vierde ronde verloor hij pas na een erg spannende partij van de favoriet van het toernooi. Uiteindelijk werd hij met één andere speler gedeeld derde. De onderlinge partij had Besher gewonnen en ook had Besher sterkere tegenstanders. Bij elk normaal toernooi zou dit genoeg zijn geweest voor een derde plaats. Omdat er nu plaatsing voor het NK op het spel stond, moest er een beslissingswedstrijd gespeeld worden. Besher toonde zich hierin duidelijk de betere. De eerste partij won hij overtuigend en de tweede partij werd remise. Het NK tot en met 10 jaar is met Pasen in Tilburg.

Van Schaakclub Hoogeveen deed verder ook Hugo Roeten mee. Hugo liet opnieuw zien de laatste tijd veel geleerd te hebben. In de eerste ronde versloeg hij de als vierde geplaatste speler. Uiteindelijk kwam Hugo slechts een punt te kort op zich te plaatsen voor de barrage.

Nosbo-site: Uitslagen, links naar veel foto’s en video van de spectaculaire barrage

Pech voor Hoogeveense jeugdschakers

Hoogeveen PJK D

Nena en Besher in actie tijdens de laatste ronde.

Noordelijke Jeugdkampioenschappen D, Groningen - 14 jan 2023

Het zat de Hoogeveense jeugdschakers bij het Persoonlijk Jeugdkampioenschap D (t/m 12 jaar) van de Noordelijke Schaakbond deze keer een beetje tegen. Besher Mousa en Nena Bruins wisten zich niet te plaatsen voor het NK tot en met 12 jaar. Al scheelde het niet veel.


De 8-jarige Besher begon goed aan het toernooi, maar na twee winstpartijen in de eerste twee ronden begon het wat te haperen. Toen hij in de vijfde ronde een gunstig positie in het eindspel remise zag worden, was de energie om de strijd vol aan te gaan weg. Toch eindigde Besher slechts een punt achter de plek die recht gaf op een NK-plaats. Mogelijk komt Besher in aanmerking voor een vaan de acht wildcards voor het evenement.

De andere kandidaat van Schaakclub Hoogeveen was Nina Bruins. Nena is een groot talent maar doet nog maar drie maanden serieus aan schaken. Tijdens het toernooi ging ze van ronde tot ronde beter spelen. Bij het ingaan van de laatste ronde stond ze derde bij de meisje, een plek die recht gaf op plaatsing voor het NK. Ze had de pech dat ze in de laatste ronde tegen Besher moest. Besher was door zijn teleurstellend toernooi niet in de stemming om cadeautjes uit te delen en deed zijn sportieve plicht. Hierdoor kwam Nena uiteindelijk een halve punt tekort om zich te plaatsen voor het NK.

Nosbo-site: Uitslagen en foto’s